Ga direct naar inhoud

Verhuisd in 2018? We geven je 7 tips voor je belastingaangifte

Februari 2019

Als je geen uitstel hebt, kun je van 1 maart tot 1 mei 2019 je aangifte inkomstenbelasting over 2018 doen. Ben je in 2018 verhuisd? Dan ziet je aangifte er dit jaar nét even anders uit. Heel wat kosten die je in 2018 gemaakt hebt voor de financiering van je eigen woning mag je opgeven als aftrekbare kosten. En dat is voordelig! Want hoe meer aftrekposten je hebt, hoe minder inkomstenbelasting je uiteindelijk betaalt. Nu kan zo’n belastingaangifte best een uitdaging zijn. Helemaal als deze afwijkt van je ‘reguliere’ aangiftes. We helpen je daarom graag op weg met 7 handige tips bij je aangifte:

Tip 1: Probeer je aangifte al vóór 1 april te doen

Je krijgt dan in principe vóór 1 juli 2019 bericht van de Belastingdienst. Doe je na 1 april aangifte, dan kan het zijn dat je langer dan drie maanden moet wachten. Ontvang je een aanslag en heb je recht op een belastingteruggave? Dan krijg je binnen een week na de datum die op de aanslag staat het geld op je rekening gestort.

Lukt het niet om je aangifte vóór 1 april te doen? Zorg dan, als je geen uitstel hebt, dat je aangifte uiterlijk 1 mei binnen is bij de Belastingdienst.

Tip 2: Verzamel alle documenten en gegevens vooraf

Op de website van de Belastingdienst vind je een handig overzicht van de documenten en gegevens die je bij de hand moet hebben als je aangifte doet. Slim om deze alvast te verzamelen, dan kom je tijdens het doen van je aangifte niet voor verrassingen te staan.

Tip 3: Houd de checklist van aftrekposten bij de hand

In dit overzicht zijn de (aan je verhuizing gerelateerde) kostenposten die je jaarlijks én eenmalig mag aftrekken van je belastbare inkomen (in box 1) voor je op een rijtje gezet. Jaarlijkse kosten komen ieder jaar terug, zoals de hypotheekrente die je betaalt. Eenmalige kosten zijn de kosten die je gemaakt hebt om de hypotheek rond te krijgen, zoals taxatie-, advies- en bepaalde notariskosten. Deze kosten staan niet in de vooraf ingevulde aangifte. Houd deze ‘checklist’ dan ook bij de hand als je aangifte doet. Zo vergeet je niets.

Hier lees je meer over de hypotheekrenteaftrek en wanneer je hier recht op hebt

Tip 4: Voor doorstromers: vergeet de ‘bijleenregeling’ niet

Heb je in de afgelopen drie jaar je vorige woning verkocht? Dan wil de overheid dat je de eventuele overwaarde op deze woning gebruikt voor de aankoop van een nieuwe woning. Je brengt dit bedrag dan in als eigen geld. De financiering (hypotheek of ander type lening) die je af moet sluiten voor je nieuwe woning wordt hierdoor lager. Heb je de overwaarde niet volledig op deze manier gebruikt (en heb je dus een hogere financiering afgesloten), dan mag je over het meerdere géén (hypotheek)rente aftrekken. Dit heet de bijleenregeling. We leggen het graag wat beter aan je uit met een voorbeeld:

De overwaarde van de woning die je verkoopt is € 20.000,-. Je koopt vervolgens een nieuwe woning van € 300.000,-. De rente is dan aftrekbaar over een hypotheek of ander type lening van maximaal € 280.000,- (€ 300.000,- - € 20.000,-). Leen je meer dan € 280.000,-? Dan mag je over het bedrag boven die € 280.000,- géén (hypotheek)rente aftrekken.

Tip 5: Controleer de WOZ-waarde

Ook over je woning betaal je inkomstenbelasting. De Belastingdienst beschouwt het eigenwoningbezit namelijk als een vorm van inkomen. Dit (fictieve) inkomen noemen we het ‘eigenwoningforfait’. Omdat je nieuwe woning maar een deel van het jaar je hoofdverblijf is, wordt het eigenwoningforfait berekend vanaf het moment dat de woning je hoofdverblijf is geworden. De daaraan voorafgaande periode telt niet mee in de berekening.

Het forfait is een percentage van de WOZ-waarde van je huis. Deze WOZ-waarde vult de Belastingdienst (als je daarvoor kiest) automatisch in op je aangifte. Controleer of deze waarde ook klopt, zodat je niet te veel betaalt. Hiervoor kijk je naar de WOZ-waarde met waardepeildatum 1 januari 2018 (en dus niet naar die van 2019!).

Lees hier meer over het eigenwoningforfait en hoe je dit berekent

Tip 6: Verbouwingsdepot afgesloten of nieuwbouwwoning? Ook deze rente is fiscaal aftrekbaar

Als je vorig jaar een depot voor een verbouwing hebt afgesloten, is de rente die je hierover tijdens de eerste 6 maanden na storting betaalt volledig fiscaal aftrekbaar. Tijdens deze periode ontvang je van ons ook een rentevergoeding, maar hier hoef je voor het berekenen van de renteaftrek geen rekening mee te houden. Je mag dus over de eerste zes maanden gewoon alle betaalde rente aftrekken, zonder de depotvergoeding hiervan af te halen. Na deze 6 maanden is dat anders: de rente is nog steeds aftrekbaar, maar de vergoeding die je krijgt moet je hier nu wél eerst van aftrekken.

Heb je geleend voor een nieuwbouwwoning en is (een deel van) dit bedrag in een nieuwbouwdepot gestort? Ook de rente die je over dit depot betaalt is fiscaal aftrekbaar. Anders dan bij een verbouwingsdepot dien je bij een nieuwbouwdepot wél al vanaf de eerste maand rekening te houden met de rentevergoeding; deze trek je af van de betaalde rente.

Let op: bovenstaande gaat alleen op als de lening die je bent aangegaan voor de verbouwing of de bouw van je nieuwbouwwoning volledig telt als ‘eigenwoningschuld’ waarvan je de rente – na bouw/verbouwing – volledig kunt aftrekken.

Tip 7: Verdeel de kosten zo voordelig mogelijk

Heb je de woning samen met iemand anders gekocht en wonen jullie allebei op dit adres? Dan zijn jullie fiscaal partner van elkaar. De belastingaangiftes van jou en je partner kunnen in dit geval worden gekoppeld. Jullie doen dan gezamenlijk aangifte. Je kunt de belastbare inkomsten uit de eigen woning onderling verdelen. Als je aftrekbare kosten hoger zijn dan het eigenwoningforfait is dat een negatief bedrag. Door dit negatieve bedrag op te geven bij degene met het hoogste belastbare inkomen, kan het zo zijn dat jullie een hogere gezamenlijke belastingteruggave hebben. Maak hier gebruik van!

Hypotheekadvies nodig?

Snel een afspraak, waar en wanneer je maar wilt. Eerste gesprek altijd vrijblijvend.

Maak een afspraak

Je huis energiezuinig verbouwen

Wil jij je huis nog energiezuiniger maken? Investeer in duurzame oplossingen om je huis te verbouwen.

Bekijk de financiële mogelijkheden