Ga direct naar: inhoud

Verbouwen of verhuizen? Zo maak jij je keuze

18 september 2018

Past je huis niet meer bij je woonwensen en wil je daar iets aan doen? Dan heb je twee keuzes. Verhuizen naar een andere woning of een verbouwing. Na het lezen van dit blog weet jij wat de voor- en nadelen zijn van verbouwen en verhuizen.

Verbouwen

Voordelen Nadelen
Je kunt in de fijne buurt en wijk blijven wonen. Zorgt voor rommel en herrie in huis (stof, gereedschap, enzovoorts).
Je kunt meer ruimte creëren, bijvoorbeeld met een uitbouw of dakkapel. De kosten van een verbouwing kunnen hoger zijn dan de waardestijging van je woning.
De waarde van jouw woning kan stijgen. Soms moet je tijdelijk de woning verlaten of kun je geen gebruik maken van de keuken of badkamer.
Je kunt jouw woning energiezuiniger maken. Kost geld (je hebt bijvoorbeeld eigen geld, een persoonlijke lening of doorlopend krediet, of een tweede of hogere hypotheek nodig).
Je hebt de mogelijkheid om jouw thuis net iets fijner te maken zonder dat je alles hoeft te verhuizen. Kost soms veel tijd.

Aannemer inschakelen voor je verbouwing?

Zelf klussen is niet voor iedereen weggelegd. De een is simpelweg handiger dan de ander. Ga je groots verbouwen en wil je hiervoor een aannemer inschakelen? Houd hier dan rekening mee:

 • Als je een aannemer wilt inhuren is het slim om bij verschillende aannemers een offerte op te vragen. Vergelijk de kosten met elkaar en wat je voor dat bedrag krijgt. Hoe gaat een aannemer bijvoorbeeld om met meerwerk? Zit meerwerk al in de offerteprijs of wordt dat later door de aannemer verrekend?
 • Spreek voor werkzaamheden liever concrete bedragen af dan stelposten. Hiermee voorkom je vervelende verrassingen achteraf.
 • Het kan goedkoper zijn als niet de aannemer, maar jij zelf de bouwmaterialen regelt. Het is de moeite waard om dat uit te zoeken.
 • Houd altijd een bedrag apart voor onvoorziene problemen. Als je een nieuwe badkamer neemt, kan na het slopen bijvoorbeeld lekkageschade naar boven komen. Dit kost extra geld om te laten repareren. Het NIBUD adviseert 5% van de offerteprijs achter de hand te houden voor onvoorziene uitgaven.
 • Neem bij een verbouwing met klusjesmannen regelmatig een kijkje. Een stopcontact op de verkeerde plaats gemonteerd, is namelijk zo gebeurd. Voelt dit een beetje ongemakkelijk voor je? Gebruik het rondbrengen van kopje koffie met een lekker koekje als goed excuus.

Verhuizen

Voordelen Nadelen
Je kunt kiezen voor een andere buurt, om zo dichter bij je werk of familie te gaan wonen. Je krijgt te maken met bijkomende kosten, zoals kosten voor de notaris en de makelaar.
In de huidige woningmarkt is het makkelijker om jouw woning te verkopen tegen een goede prijs. Je betaalt waarschijnlijk veel voor je nieuwe woning, omdat de huizenprijzen hoog zijn in de huidige woningmarkt.
Je kunt profiteren van een lagere rente als je een nieuwe hypotheek afsluit voor je volgende woning. Het woningaanbod in de huidige markt is beperkt.
Je kunt een woning kopen die aansluit bij woonwensen die niet door een verbouwing te realiseren zijn, denk aan een tuin op het zuiden of een gelijkvloerse woning. Je moet veel regelen, denk aan het verkopen van je huidige woning en het verhuizen van al je spullen.
Je kunt een woning zoeken die past bij jouw toekomstplannen. Je hebt mogelijk tijdelijk dubbele woonlasten.

Verhuisbedrijf inschakelen?

Als je snel wilt verhuizen, kan een verhuisbedrijf inhuren handig zijn. Een verhuisbedrijf helpt je met het in- en uitpakken van verhuisdozen of het demonteren en in elkaar zetten van grote meubels, zoals een kast of bed. En misschien wel het allerfijnste: de verhuizers sjouwen alles.

Een verhuisbedrijf inhuren kost geld. Wat je betaalt, hangt af van hoe groot de verhuiswagen moet zijn, hoeveel verhuizers er nodig zijn en de voorrijkosten. Gaat er tijdens de verhuizing onverhoopt iets stuk? Vaak is bij een verhuisbedrijf je inboedel verzekerd. Check dit voordat je met een verhuisbedrijf in zee gaat.

In 2 minuten de voor- en nadelen samengevat

Deze video bekijken?

U heeft ervoor gekozen om ons geen toestemming te geven om de persoonsgegevens die wij verkrijgen en afleiden uit uw gebruik van onze website door middel van cookies en vergelijkbare technieken te mogen gebruiken om: Te adverteren op social media platforms.
Om die reden kunt u deze video niet bekijken. Klik op ‘Toestemming geven’ om de video alsnog te bekijken of lees meer.

Toestemming geven

  Hypotheekadvies nodig?

  Snel een afspraak, waar en wanneer u maar wilt. Eerste gesprek altijd vrijblijvend.

  Maak een afspraak

  Uw maximale hypotheek

  Als u een nieuw huis op het oog heeft, wilt u zich geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

  Bereken uw mogelijkheden

  Uw situatie wijzigt

  Het is mogelijk dat u ooit in een situatie komt waarin uw hypotheek ineens een zware last wordt.

  Lees meer