Ga direct naar: inhoud

Stel jezelf deze 7 ongewone vragen en je weet zeker dat je het juiste huis gaat kopen

13 maart 2017

Je hebt gesprekken met je adviseur gehad en weet inmiddels alles over vierkantemeterprijzen, de fundering en bouwrapporten. Je snapt dat de buurt belangrijk is, dat je een praatje moet maken met de buren en even moet checken waar de zon op- en ondergaat. Maar heb je wel écht aan alles gedacht? Hier vind je zeven ongewone vragen die je aan jezelf kunt stellen om zeker te weten dat je het juiste huis gaat kopen.

1. Hoe Instagram-waardig is dit huis?

Hoe ‘likeable’ kun je het maken als je eenmaal bent ingetrokken? Niets is leuker dan je eerste Instagramfoto van je nieuwe huis te posten en de likes binnen te zien stromen. Bekijk je nieuwe stulpje daarom nu alvast even door de bril van wat Instagramfilters en bedenk wat er nog aan ontbreekt om het helemaal af te maken.

2. Zou je dagen achter elkaar in dit huis kunnen Netflixen?

Is het huis, om het lekker Hollands te houden, wel gezellig genoeg? Of komen de muren nu al op je af? Heb je al een idee waar je die enorme hoekbank van je kwijt kunt? En je televisie? Je huis is de plek waar je waarschijnlijk een groot deel van je vrije tijd gaat besteden. Zorg ervoor dat je dat met alle plezier gaat doen.

3. Hoe goed kun je bij de overburen naar binnen gluren?

Hartstikke leuk hoor, zo’n enorm raam waardoor je precies in de keuken van de buurman kunt gluren. Maar bedenk je wel: wat jij van je buren ziet, zien zij dus ook van jou. Niets wat een gordijn niet kan oplossen natuurlijk, maar wel iets om bij stil te staan.

4. Voelt dit huis zo fijn dat je er ook vakantie zou kunnen vieren?

Er komen duizenden praktische zaken kijken bij het zoeken naar een huis. Maar als je erachter wilt komen hoe je je nu echt voelt, is het eigenlijk voldoende om jezelf deze vraag te stellen. Is het antwoord ja, dan kun je beginnen met je koffers pakken. Is het antwoord nee, dan kun je misschien nog beter even verder zoeken.

5. Verandert dat schattige steegje ‘s nachts niet in een eng steegje?

Alles ziet er beter uit in zonnig, overdadig daglicht. Fiets daarom ook eens langs je beoogde paleisje als het buiten donker is. Als je het huis op een doordeweekse dag hebt bekeken, ga dan eens langs in de weekend. Is die bruisende buurt nog steeds zo leuk? Is het er ‘s avonds druk of juist uitgestorven? En zou je er alleen over straat durven? Het heet niet voor niets een verschil van dag en nacht.

6. Kan je nog je favoriete kledingwinkel leegkopen nadat je al je maandlasten hebt betaald?

Met andere woorden: valt het huis een beetje binnen je budget? Het is helemaal geen punt om een beetje toe te leggen om te kunnen wonen op de plek van je dromen, maar er zijn grenzen. Pak pen en papier erbij en reken uit of je je dit huis onderaan de streep wel echt kunt veroorloven. Niemand is ooit gelukkig geworden in een enorm huis zonder meubels en eten.

7. Kun je het in de woon- of slaapkamer horen als boven de wc wordt doorgetrokken?

Oftewel: hoe gehorig is het huis? Een krakende vloer kan nog best charmant zijn, maar zeker ‘s nachts kunnen geluiden die je overdag nauwelijks opmerkt opeens genoeg zijn om je uit je slaap te houden. Ga dus even zitten, houd je adem in en luister naar de geluiden van je nieuwe huis. Als je nog steeds je eigen gedachten kunt horen over hoe ongelofelijk graag je hier wilt wonen, dan zit je waarschijnlijk wel goed.

Mijn Hypotheekaanvraag

Het kopen van een huis kan spannend zijn. Dan wil je niet voor vervelende verrassingen komen te staan. Met Mijn Hypotheekaanvraag van Nationale-Nederlanden heb je altijd snel en gemakkelijk inzicht in de status van jouw hypotheekaanvraag. Zo weet je altijd waar je aan toe bent.

Hypotheekadvies nodig?

Snel een afspraak, waar en wanneer u maar wilt. Eerste gesprek altijd vrijblijvend.

Maak een afspraak

Uw maximale hypotheek

Als u een nieuw huis op het oog heeft, wilt u zich geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

Bereken uw mogelijkheden

Uw situatie wijzigt

Het is mogelijk dat u ooit in een situatie komt waarin uw hypotheek ineens een zware last wordt.

Lees meer