Ga direct naar: inhoud

Overlijdensrisicoverzekering nodig voor je hypotheek?

Heb je een hypotheek voor je huis aangevraagd? Grote kans dat je verplicht een overlijdensrisicoverzekering moet afsluiten.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering die ervoor zorgt dat je jouw nabestaanden niet achterlaat met een hoge hypotheekschuld. Bij overlijden keert de verzekeraar namelijk een bedrag aan jouw nabestaanden uit. Sluit je samen met je partner een overlijdensrisicoverzekering voor de hypotheek af? Dan betaalt de verzekeraar na overlijden (een deel van) de hypotheek af. Hoeveel de verzekeraar inlost hangt af van het deel waarvoor jij je hebt verzekerd.

Waarom is een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek verplicht?

Sluit je een hypotheek bij een bank of verzekeraar af? Dan willen zij in veel gevallen dat je ook een overlijdensrisicoverzekering hebt of afsluit. Dit kun je bij een willekeurige bank of verzekeraar doen. Een overlijdensrisicoverzekering geeft de geldverstrekker de garantie dat deze bij overlijden (een gedeelte van) het uitgeleende geld terugkrijgt. Op basis van je persoonlijke situatie en wensen sluit je de verzekering bijvoorbeeld voor dertig jaar of levenslang af.

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is de overlijdensrisicoverzekering verplicht voor het deel van de hypotheek dat boven 80% van de woningwaarde valt. Bij een hypotheek zonder NHG moet je voldoen aan de voorwaarden van de geldverstrekker. Je bent meestal verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten voor het hypotheekdeel dat boven 50% tot 80% van de markwaarde uitkomt.

In sommige gevallen biedt de geldverstrekker een betere hypotheekrente wanneer je de overlijdensrisicoverzekering via hen afsluit. Weeg in dit geval de verlaagde hypotheekrente af tegen de premies (incl. kosten) van de overlijdensrisicoverzekering.

Wat is het verpanden van een overlijdensrisicoverzekering?

Bij een overlijdensrisicoverzekering zijn de nabestaanden - partner, kinderen of familie - in principe de begunstigden. Na overlijden ontvangen zij de uitkering van de verzekeraar. Ze zijn vrij om het geld te besteden, zoals zij willen. Sluit je een overlijdensrisicoverzekering af voor de hypotheek? Dan zal de geldverstrekker vragen om de verzekering te verpanden. De geldverstrekker wordt dan de begunstigde van de uitkering. De bank of verzekeraar ontvangt bij overlijden (een deel van) de hypotheek. Hierdoor wordt een deel van de hypotheek afgelost.

Waar moet je opletten bij het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering?

1. Selecteer de verzekeraar met de beste voorwaarden voor jou (en de nabestaanden). Je adviseur kan je hierbij helpen. Vergelijk bijvoorbeeld:

2. Heb je de verzekeraar uitgekozen? Dan zal deze je hoogstwaarschijnlijk vragen om een gezondheidsverklaring in te vullen. In sommige gevallen moet je ook een medische keuring van een dokter voorleggen.

3. Zodra je aanvraag voor de overlijdensrisicoverzekering is goedgekeurd, ga je de periodieke premies betalen. Ben je nog steeds in leven bij het aflopen van de verzekering? Dan ontvang je geen uitkering (of premies terug) van de verzekeraar.

Hypotheekadvies nodig?

Snel een afspraak, waar en wanneer u maar wilt. Eerste gesprek altijd vrijblijvend.

Maak een afspraak

Uw maximale hypotheek

Als u een nieuw huis op het oog heeft, wilt u zich geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

Bereken uw mogelijkheden

Uw situatie wijzigt

Het is mogelijk dat u ooit in een situatie komt waarin uw hypotheek ineens een zware last wordt.

Lees meerGerelateerde artikelen