Ga direct naar: inhoud

Overlijdensrisicoverzekering bij je hypotheek? Waarom?

30 augustus 2018

Heb je het huis van je dromen gevonden? En ben je bezig met het aanvragen van je hypotheek? Dan struin je vast het liefst het internet af op zoek naar je ideale keuken. Maar kijk je ook naar belangrijke zaken die je moet regelen? Zo kan het verstandig zijn om een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten bij je hypotheek.

Hieronder lees je wat je moet weten over deze verzekering voordat je een hypotheek afsluit.

Wat is het voordeel van deze verzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering bij je hypotheek die ervoor zorgt dat jouw nabestaanden niet achterblijven met een hypotheekschuld. Als je overlijdt, keert de verzekeraar namelijk een bedrag uit. . Hiermee kan in ieder geval (een deel van) de hypotheek worden afgelost. De kans is hierdoor groter dat je nabestaanden in het huis kunnen blijven wonen en/of niet worden opgezadeld met een hypotheekschuld. De hoogte van het bedrag dat je van de verzekeraar ontvangt, hangt af van de verzekering die je hebt gesloten.

Is het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering verplicht?

Niet alle hypotheekverstrekkers vragen je om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Maar bij beperkte groep hypotheekverstrekkers is dit nog wel verplicht. Wil je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan is het handig om te weten dat het sinds 1 januari 2018 niet langer verplicht is om deze verzekering af te sluiten voor een hypotheek met NHG.

Kies de verzekeringsvorm die het beste bij je situatie past

Bij verschillende verzekeraars kun je uit een aantal verzekeringsvormen kiezen:

Annuïtair dalend*
Bij deze verzekeringsvorm betaal je een vaste premie en verzekert de verzekeraar een bedrag dat tijdens de looptijd ieder jaar lager wordt. Aan het begin daalt het verzekerde bedrag langzaam en tegen het einde sneller. De daling hangt af van het annuïteitspercentage dat je kiest. De laatste periode van de looptijd van deze verzekering betaal je geen premie meer, afhankelijk van de door jou gekozen looptijd van de verzekering. Sluit je deze verzekering af naast je annuïteitenhypotheek? Dan kun je kiezen voor hetzelfde percentage als je hypotheek. In dat geval volgt de uitkering nagenoeg de daling van je lening. Klik hier voor een grafische weergave van deze verzekeringsvorm.

Lineair dalend
Bij deze verzekeringsvorm betaal je een vaste premie en verzekert de verzekeraar een bedrag dat tijdens de looptijd ieder jaar lager wordt. Het verzekerde bedrag is aan het begin hoger dan aan het einde van de looptijd en daalt elk jaar met hetzelfde bedrag. De laatste periode van de looptijd van deze verzekering betaal je geen premie meer, afhankelijk van de door jou gekozen looptijd van de verzekering. De lineair dalende verzekeringsvorm kan interessant zijn wanneer je een lineaire hypotheek afsluit. Klik hier voor een grafische weergave van deze verzekeringsvorm.

Gelijkblijvend
Bij deze verzekeringsvorm keert de verzekeraar altijd hetzelfde bedrag uit na overlijden. Het maakt dus niet uit wanneer de verzekerde overlijdt tijdens de looptijd. Je betaalt de gehele looptijd een vaste premie. Deze variant wordt vaak afgesloten in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek. Klik hier voor een grafische weergave van deze verzekeringsvorm.

*Let op: Kies je voor een annuïtair dalende verzekeringsvorm en wil je iets meer zekerheid of er rekening mee houden dat je rente aan het einde van de rentevaste periode kan stijgen? Kies dan een wat hoger percentage.

Wat is de looptijd van een overlijdensrisicoverzekering?

Op basis van je persoonlijke situatie en wensen sluit je de verzekering bijvoorbeeld voor 30 jaar af. Over de uitkering uit een ORV is mogelijk erfbelasting verschuldigd. Wil je dit voorkomen? Neem dan contact op met je adviseur. Hij kan je vertellen wat het beste bij jouw persoonlijke situatie past.

Maak een afspraak

Waar moet je op letten bij het afsluiten van de verzekering?

Selecteer van alle verzekeraars degene met de beste voorwaarden voor jou (en je nabestaanden). Je adviseur kan je hierbij helpen. Vergelijk bijvoorbeeld:

  • De maandelijkse premie: leeftijd, gezondheid en looptijd spelen mee bij de bepaling hiervan. Zo betaal je meer premie als je ouder of minder gezond bent. (De kans op overlijden neemt immers toe).
  • Het verzekerde bedrag: hoe hoger het verzekerde bedrag, des te meer premie je betaalt.
  • De korting voor niet-rokers: deze korting ontvang je als je bij het afsluiten van de verzekering minimaal twee jaar niet hebt gerookt.
  • De verzekeringsvorm: vergelijk de financiële gevolgen van een gelijkblijvende, lineair dalende en annuïtair dalende verzekeringsvorm met elkaar.

Heb je de verzekeraar uitgekozen? Dan zal deze je waarschijnlijk vragen om een gezondheidsverklaring in te vullen. In sommige gevallen moet je ook een medische keuring van een dokter voorleggen.

Zodra je aanvraag voor de verzekering is goedgekeurd en je de polis hebt ontvangen, ga je vanaf de ingangsdatum periodiek premies betalen. Ben je nog in leven bij het aflopen van de verzekering? Dan ontvang je geen uitkering (of premies terug) van de verzekeraar.

Overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Je kunt via een adviseur van Nationale-Nederlanden of een onafhankelijke adviseur een overlijdensrisicoverzekering afsluiten.

Maak een afspraak

Hypotheekadvies nodig?

Snel een afspraak, waar en wanneer u maar wilt. Eerste gesprek altijd vrijblijvend.

Maak een afspraak

Uw maximale hypotheek

Als u een nieuw huis op het oog heeft, wilt u zich geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

Bereken uw mogelijkheden

Uw situatie wijzigt

Het is mogelijk dat u ooit in een situatie komt waarin uw hypotheek ineens een zware last wordt.

Lees meer