Ga direct naar: inhoud

Maandlasten van je hypotheek berekenen

Wanneer je een huis gaat kopen, dan heb je waarschijnlijk een hypotheek nodig. De hoogte van je hypotheek wordt berekend op basis van onder andere de woningwaarde en je inkomen. Maar hoeveel ga je dan eigenlijk per maand betalen? Je maandelijkse hypotheeklasten zijn afhankelijk van een aantal factoren. Welke factoren dit zijn en hoe je de hoogte van deze lasten kunt berekenen, lees je in dit artikel.

  Wat zijn de maandlasten van een hypotheek?

  Het bedrag dat je iedere maand betaalt aan je geldverstrekker noemen we je maandelijkse hypotheeklasten. Deze maandlasten bestaan meestal uit twee delen: hypotheekrente en aflossing. Je hypotheeklasten zijn afhankelijk van onder andere de hoogte van je hypotheek, je inkomen, de looptijd en de hypotheekvorm. Met onze handige hypotheekberekeningstool bereken je gemakkelijk de hoogte van je hypotheek en de bijbehorende maandlasten.

  Netto & bruto maandlasten hypotheek

  De bruto maandlasten zijn het totaalbedrag van je hypotheekrente en aflossing, dat je daadwerkelijk iedere maand betaalt. Maar als huiseigenaar krijg je te maken met eigenwoningforfait en met een belastingvoordeel in de vorm van hypotheekrenteaftrek. Als je daarmee rekening houdt, dan kom je uit op je netto maandlasten.

  Netto hypotheeklasten berekenen: eigenwoningforfait

  Als huiseigenaar moet je bij je aangifte inkomstenbelasting een bedrag aangeven: het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait ziet de Belastingdienst als inkomen uit je eigen woning. De hoogte van het eigenwoningforfait wordt gebaseerd op de WOZ-waarde van de woning. Afhankelijk van de hoogte van de woningwaarde kun je het eigenwoningforfait berekenen met het bijbehorende percentage. Is de WOZ-waarde tussen de € 75.000,- en € 1.060.000,-? Dan is het eigenwoningforfait 0,70% van de WOZ-waarde.

  Rekenvoorbeeld

  Stel, je woning heeft een WOZ-waarde van € 230.000,-. Je rekent dan met 0,70%. Het eigenwoningforfait komt in dit geval neer op € 1.610,-. Dit bedrag wordt in de belastingaangifte bij je inkomen opgeteld.

  Netto hypotheeklasten berekenen: hypotheekrenteaftrek

  Gelukkig heb je met een eigen woning ook recht op belastingvoordeel. Een deel van de hypotheekrente is namelijk aftrekbaar. Dit heet hypotheekrenteaftrek. Je hoeft dan minder belasting te betalen of je krijgt een bedrag terug van de Belastingdienst. Heb je na 1 januari 2013 een hypotheek afgesloten? Dan heb je alleen recht op hypotheekrenteaftrek als je een lineaire of annuïteitenhypotheek hebt afgesloten voor een periode van maximaal 30 jaar. Heb je je hypotheek voor 2013 afgesloten? Dan heb je ook recht op hypotheekrenteaftrek met een aflossingsvrije hypotheek of een spaarhypotheek.

  Naast hypotheekrenteaftrek heb je bij het afsluiten van je hypotheek bovendien recht op een eenmalige aftrek van kosten. Hieronder vallen bijvoorbeeld de notariskosten, bemiddelingskosten en taxatiekosten.

  Netto hypotheeklasten: een rekenvoorbeeld

  Hans heeft een jaarinkomen van € 40.000,-. Hij moet hierover 40% belasting betalen. Dit komt neer op € 16.000,-. Nu heeft Hans een hypotheek afgesloten, waarvoor hij het eerste jaar € 400, aan aflossing en € 350,- aan rente per maand betaalt. Over het hele jaar betaalt hij dus € 4.200,- aan rente (€ 350 x 12). Omdat Hans recht heeft op hypotheekrenteaftrek mag hij dit bedrag aftrekken van zijn jaarinkomen: € 40.000 - € 4.200 = € 35.800,-. De belasting à 40% die Hans hierover moet betalen bedraagt € 14.320,-. Zijn belastingvoordeel is in het eerste jaar dus € 16.000 - € 14.320,- = € 1.680,-. Per maand komt dit neer op een voordeel van € 140,-. Aan rente betaalt Hans dus netto per maand: € 350 - € 140 = € 210,-. Om de netto hypotheeklasten per maand te berekenen, tel je dit bedrag op bij de maandelijkse aflossing. De netto hypotheeklasten voor Hans zijn dus: € 400 + € 210 = € 610,- per maand.
  Let op: dit is een vereenvoudigd voorbeeld om het verschil tussen netto en bruto hypotheeklasten duidelijk te maken. Er is bijvoorbeeld geen rekening gehouden met eigenwoningforfait.

  Wil je op basis van je eigen inkomen een indicatie van je netto maandlasten berekenen? Maak dan gebruik van onze hypotheekberekeningstool. Een hypotheekadviseur kan op basis van jouw persoonlijke situatie een exacte berekening maken.

  Hoeveel maandlasten kan ik betalen?

  Je hypotheeklasten zijn niet je enige woonlasten iedere maand. Kosten voor verzekeringen, gas, water en licht, internet en tv en gemeentelijke belastingen komen hier nog bovenop. Daarnaast wil je ook nog kunnen genieten. Iedere maand iets overhouden om uit te gaan eten, op vakantie te kunnen en je hobby’s uit te kunnen voeren is ook belangrijk. Hoeveel je kunt betalen voor je hypotheek is daarom niet alleen afhankelijk van je inkomen, maar ook van je levensstijl en je persoonlijke voorkeuren. Het gaat niet alleen om hoeveel je kunt lenen, maar ook om hoeveel je wilt lenen. Zet eens voor jezelf op een rijtje hoeveel je nu maandelijks uitgeeft. Bepaal vervolgens hoeveel je over wilt houden. Op basis hiervan kun je kijken hoeveel je wilt lenen. Kom je er niet uit? Overleg met je financieel adviseur wat jouw mogelijkheden zijn.

  Hypotheekadvies nodig?

  Snel een afspraak, waar en wanneer u maar wilt. Eerste gesprek altijd vrijblijvend.

  Maak een afspraak

  Uw maximale hypotheek

  Als u een nieuw huis op het oog heeft, wilt u zich geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

  Bereken uw mogelijkheden

  Uw situatie wijzigt

  Het is mogelijk dat u ooit in een situatie komt waarin uw hypotheek ineens een zware last wordt.

  Lees meer