Ga direct naar: inhoud

Kosten die je bij het kopen van een huis mag aftrekken van je inkomstenbelasting

Heb je het afgelopen jaar voor het eerst een woning gekocht? Dan mag je verschillende posten aftrekken van de inkomstenbelasting. Als je de aftrekbare kosten in je belastingaangifte opneemt, betaal je minder inkomstenbelasting.

Jaarlijkse kosten

 • Hypotheekrente: Heb je een huis gekocht met annu├»taire of lineaire hypotheek? Dan mag je de rente over de hypotheek aftrekken van de inkomstenbelasting. Je kunt de rente direct terugvragen. Wachten op de jaarlijkse aangifte die je bij de Belastingdienst doet is dus overbodig. Vul een voorlopige teruggave, nu bekend onder de naam voorlopige aanslag, in. Je ontvangt dan maandelijks een bedrag terug. Bij de jaarlijkse aangifte wordt het bedrag dan definitief gemaakt en mocht er een verschil zijn, dan wordt dit verrekend.

  Let op: na het invullen van de voorlopige aanslag, loopt deze automatisch door. De Belastingdienst houdt elk jaar het eenmaal ingevulde bedrag aan. Doordat je hypotheek door de jaren daalt (je schuld wordt kleiner), hoef je elk jaar minder rente te betalen. Het bedrag waar je recht op hebt is dan ook lager, je krijgt dus te veel terug als je het niet aanpast. Dit betekent betalen bij de aangifte!

  Is de inkomstenbelasting aangepast, zoals in 2016? Dan heeft dit ook invloed op de renteaftrek. Je mag van de renteaftrek in dit jaar 50,5% (bij de vierde schijf) aftrekken in box 1. Het percentage gaat elk jaar omlaag. De renteaftrek gaat omlaag, geef veranderingen dan ook elk jaar via je voorlopige aanslag door en voorkom dat je aan het einde van het jaar moet bijbetalen.

 • Erfpacht: Staat jouw huis op grond van iemand anders? Dan betaal je hiervoor erfpacht. Deze betaal je maandelijks of jaarlijks aan de eigenaar van de grond. Je mag de kosten voor erfpacht, opstal of beklemming in aftrek brengen bij de Belastingdienst.

Eenmalige kosten

Houd naast het regelen van de voorlopige aanslag ook rekening met de kosten die je eenmalig mag aftrekken van het inkomen. Dit zijn kosten die je maakt voor het afsluiten van de hypotheek bij het kopen van jouw eerste huis. Kosten die je betaalt voor het aankopen van de woning zelf (zoals makelaarsprovisie of overdrachtsbelasting) zijn niet fiscaal aftrekbaar.

 • Advieskosten: Heb je een adviseur ingehuurd om je hypotheek af te sluiten? Dan mag je de advies- of afsluitkosten die je hiervoor betaalt fiscaal aftrekken.

  De bemiddelingskosten voor de aankoop van je woning, zoals makelaarsprovisie, zijn niet aftrekbaar van de belastingen.

 • Notariskosten: Je betaalt kosten aan de notaris voor het opstellen van de hypotheekakte en voor het registreren van deze akte in het Kadaster. Deze kadastrale kosten en notariskosten mag je aftrekken van de belasting.

  De kosten die de notaris rekent voor het opmaken van de transportakte en de kadastrale rechten die hiermee gepaard gaan, zijn echter niet fiscaal aftrekbaar.

 • Taxatiekosten: De hypotheekverstrekker wil meestal weten hoeveel een woning ├ęcht waard is. De woning dient immers als onderpand wanneer je de lening niet meer kunt betalen. Eist de geldverstrekker een taxatie, voordat hij jouw de lening kan aanbieden? Dan mag je de kosten voor de taxatie aftrekken van de inkomstenbelasting.

 • Nationale Hypotheek Garantie kosten: Onder bepaalde voorwaarden kun je een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) afsluiten. Kun je de hypotheek niet meer betalen en wordt je huis gedwongen verkocht? Dan helpt de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen met de restschuld. Nationale Hypotheekgarantie kost je 1% van de aankoopsom. Je mag de kosten eenmalig fiscaal opvoeren bij de inkomstenbelasting.

Heb je een nieuwbouwwoning gekocht? Dan kun je ook de bouwrente aftrekken, nadat je de voorlopige koopovereenkomst hebt getekend. Verder moet je bij een nieuwbouwdepot de betaalde rente verrekenen met de ontvangen rente. Het bedrag dat overblijft is aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

Hypotheekadvies nodig?

Snel een afspraak, waar en wanneer u maar wilt. Eerste gesprek altijd vrijblijvend.

Maak een afspraak

Uw maximale hypotheek

Als u een nieuw huis op het oog heeft, wilt u zich geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

Bereken uw mogelijkheden

Uw situatie wijzigt

Het is mogelijk dat u ooit in een situatie komt waarin uw hypotheek ineens een zware last wordt.

Lees meer

Gerelateerde artikelen