Ga direct naar: inhoud

Kan ik als startende zzp'er een hypotheek krijgen?

25 september 2017

Steeds meer Nederlanders gaan als zelfstandig ondernemer aan de slag. Inmiddels telt ons land al meer dan 1 miljoen zzp’ers (zelfstandige zonder personeel). Toch lijkt het voor zzp’ers nog steeds lastig om een huis te kopen. Mede doordat het proces om een hypotheek af te sluiten voor een ondernemer complex kan zijn. Nationale-Nederlanden vereenvoudigt dit proces, zodat je ook als zzp’er in aanmerking kan komen voor een hypotheek. Ben jij als zzp’er op zoek naar een koopwoning? Je leest hier wat de mogelijkheden zijn voor een hypotheek voor zzp’ers.

Wel hoge huur, maar geen hypotheek?

Als zzp’er heb je een flexibel inkomen; de ene maand heb je wellicht wat meer opdrachten dan de andere maand, waardoor je inkomen fluctueert. Je huur kun je iedere maand gemakkelijk betalen, maar een hypotheek krijgen lijkt lastig. Terwijl de ene na de andere vriend in loondienst een huis lijkt te kunnen kopen met hun loonstrook, wordt jij gevraagd om vele gegevens van je onderneming. Maar ook als zzp’er kun je wel degelijk een hypotheek krijgen.

Hypotheek berekenen als zzp’er

Een hypotheek voor zzp'ers wordt meestal berekend op basis van de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar. Hypotheekverstrekkers nemen het gemiddelde van deze cijfers als jaarinkomen, om op basis hiervan de maximale hypotheek te berekenen. Bent u langer dan drie jaar zzp’er maar beschikt u nog niet over de jaarcijfers van uw bedrijf van de afgelopen drie kalenderjaren? Dan nemen wij voor het vaststellen van uw toetsinkomen ook de cijfers van de gebroken boekjaren mee. Door deze rekensom te maken kun je vervolgens met behulp van de tool een indicatie van je maximale hypotheek krijgen.

Rekenvoorbeeld:

Je inkomen in jaar 1 was € 29.500,-, in jaar 2 € 36.000,- en in jaar 3 € 34.600,-. Het gemiddelde jaarinkomen is dan € 33.366,-. Op basis hiervan (en het inkomen van je partner als je samen een huis koopt) wordt je maximale hypotheek berekend. Wanneer je inkomen in het laatste jaar echter lager is dan het gemiddelde jaarinkomen, dan wordt er gerekend gehouden met je inkomen van het laatste jaar.

Houd er wel rekening mee dat in 2017 de maximale hypotheek niet hoger kan zijn dan 101% van de waarde van de koopwoning. In 2018 is dit maximaal 100% van de woningwaarde.

Hypotheek voor startende zzp’ers

Niet iedere zzp’er is al drie jaar bezig. Als startende zzp’er kun je nog geen cijfers aanleveren van de afgelopen drie jaar. Maar ook dan is het mogelijk om bij Nationale-Nederlanden een hypotheek af te sluiten. We vragen dan om een onafhankelijk vastgesteld toetsinkomen. Dit toetsinkomen blijkt uit een inkomensverklaring. Deze verklaring kun je zelf of via je hypotheekadviseur aanvragen bij drie partijen. Hiervoor hebben ze informatie nodig: je stuurt een ingevuld opdrachtformulier en een aantal andere documenten in, zoals een jaaroverzicht en belastingaangiftes. De aanvraag kost ongeveer € 250,- inclusief btw. Met deze inkomensverklaring kun jij als startende zzp’er een hypotheek aanvragen.

Tips ondernemershypotheek aanvragen

Wil jij als zzp’er een hypotheek aan gaan vragen? Deze tips helpen je verder:

 • Vraag een hypotheekadviseur om advies. Hij kan je verder helpen met alle mogelijkheden
 • Bereken zelf wat je kunt missen. Probeer een prognose te maken voor de komende jaren. Denk hierbij bijvoorbeeld ook na over een eventueel back-up plan, zoals in loondienst gaan.
 • Zorg voor voldoende eigen geld. Doordat je in 2018 nog maximaal 100% van de woningwaarde kunt lenen, heb je eigen middelen nodig voor alle bijkomende kosten.
 • Check je verzekeringen. Het helpt verzekerd te zijn bij arbeidsongeschiktheid en overlijden.
 • Neem de juiste documenten mee naar je hypotheekafspraak. Denk hierbij onder andere aan je KvK-inschrijving, jaarcijfers of inkomensverklaring, prognose en pensioenoverzicht.

Nationale-Nederlanden wil graag dat ondernemers gemakkelijk een woning kunnen kopen. Maak hiervoor een afspraak met een hypotheekadviseur.

  Hypotheekadvies nodig?

  Snel een afspraak, waar en wanneer u maar wilt. Eerste gesprek altijd vrijblijvend.

  Maak een afspraak

  Uw maximale hypotheek

  Als u een nieuw huis op het oog heeft, wilt u zich geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

  Bereken uw mogelijkheden

  Uw situatie wijzigt

  Het is mogelijk dat u ooit in een situatie komt waarin uw hypotheek ineens een zware last wordt.

  Lees meer