Ga direct naar: inhoud

Je huis verkopen? Organiseer een open huis

29 maart 2018

Een open huis is een mooie kans om als verkoper je woning in de spotlights te zetten. De bekendste open huizen route is de NVM Open Huizen Dag, die twee keer per jaar plaatsvindt. De meeste verkopers stellen hun huis open van 11:00 uur tot 15:00 uur voor potentiële kopers. Het voordeel is dat je op één dag meerdere kijkers hebt. Meedoen? Vraag je makelaar naar de mogelijkheden. In sommige gevallen is de makelaar er ook bij aanwezig, maar meestal niet en ben je zelf de gastheer of gastvrouw van je open huis.

Vooraf:

Zorg voor een opgeruimde, frisse woning

Tijdens het open huis creëer je vooral een eerste indruk. Deze eerste indruk moet goed zijn. De makkelijkste manier om hier aan bij te dragen is te zorgen dat je huis er netjes uitziet. Zorg dat alles er piekfijn uit ziet. Maak grondig schoon en probeer je persoonlijke spullen, zoals fotolijstjes, zo veel mogelijk te verbergen. Een neutraal interieur laat kijkers zich gemakkelijker thuis voelen. Vergeet ook de tuin en de buitenkant van het huis niet.

Vraag input van een vriend

Het is moeilijk om zelf objectief naar je eigen huis te kijken. Vraag eens een vriend om door je huis te lopen alsof hij een mogelijke geïnteresseerde is. Alles wat hem opvalt, kun je nog aanpakken voor de Open Huizen Dag. Denk hierbij aan kleine gebreken zoals een losliggende tegel, die jou misschien al lang niet meer opvallen.

Weet waar kijkers op letten

Als je weet waar mogelijke kopers naar kijken bij het bezichtigen van een woning, kun je daar op inspelen. Bereid je voor op vragen. Denk hierbij aan verborgen gebreken, maar ook aan vragen over de buurt of de reden waarom je gaat verhuizen. Kijk eens op internet naar checklists voor bezichtigingen of lees hier de tips voor kijkers.

Promoot het open huis in je eigen netwerk

Wil je veel kijkers op je open huis? Vertel er zelf enthousiast over. Deel je woning op social media, maar vertel ook je collega’s en vrienden er over. Vraag of mensen je advertentie willen delen. De Open Huizen Dag wordt al gepromoot in de media en op Funda wordt vermeld dat je meedoet. Vergeet ook niet de poster en ander promotiemateriaal op te hangen. Ook kan het fijn zijn om via je eigen netwerk een betrouwbare koper te vinden.

Op de dag zelf:

Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding

Een heleboel zaken kunnen afleiden: opvallende spullen in je huis, maar ook het aantal aanwezige mensen en de geur in je huis. Kinderen of huisdieren kunnen in de weg lopen of aandacht trekken. Bovendien kunnen kijkers die niet van dieren houden een verkeerde indruk van de woning krijgen. Breng kinderen en huisdieren voor deze dag even ergens anders onder, maar vergeet ook het speelgoed en de hondenmand of kattenbak niet. Doe op de ochtend zelf nog een laatste ronde door het huis: hang niet te veel jassen aan de kapstok, berg rondslingerende schoenen op en haal shampoos uit de douche.

Creëer een gezellige sfeer

Naast een opgeruimd huis, wil je ook dat het er gezellig uit ziet. Doe alle gordijnen open voor meer licht in de woning en zorg voor een aangename temperatuur. Zet verse koffie of bak zelfs een appeltaart. Bloemen en groen in huis zorgen ook voor sfeer. Je wilt dat de bezoekers zich welkom voelen en zichzelf er wel zien wonen.

Geef bezoekers de tijd en de ruimte om rond te kijken

Kijkers willen de woning rustig kunnen bekijken. Sommige mensen willen niet dat de eigenaar continu mee loopt. Wees beschikbaar, maar niet opdringerig. Bied de kijkers een kop koffie of thee aan en vraag of ze een rondleiding willen. Na de rondleiding kun je altijd nog zeggen: “kijk gerust nog even rond”. Is het heel druk? Vraag mensen of ze even wachten, zodat iedereen op zijn gemak rond kan kijken. En serieus geïnteresseerden komen vaak nog een keer langs voor een tweede bezichtiging.

Beantwoord alle vragen eerlijk

Als verkopende partij heb je een mededelingsplicht. Je mag dus geen zaken achterhouden. Wanneer je je goed voorbereid op mogelijke vragen, kom je niet voor verrassingen te staan. En mocht je toch een vraag niet kunnen beantwoorden, kun je altijd doorverwijzen naar je makelaar.

Stimuleer de verkoop van je huis

Een bezichtiging geeft mogelijk geïnteresseerden een beeld van de woning. Jij kunt hier als verkopende partij aan bijdragen door de sterke punten te laten zien en jouw fijne ervaringen te delen. Door jezelf en het huis van de beste kant te laten zien, kun je de verkoop stimuleren.

Als je je huis verkoopt is het natuurlijk ook van belang goed naar de financiën te kijken. Lees hier meer over bijvoorbeeld de meeneemregeling of een overbruggingskrediet.

Veel succes met het organiseren van jouw open huis!

Hypotheekadvies nodig?

Snel een afspraak, waar en wanneer u maar wilt. Eerste gesprek altijd vrijblijvend.

Maak een afspraak

Uw maximale hypotheek

Als u een nieuw huis op het oog heeft, wilt u zich geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

Bereken uw mogelijkheden

Uw situatie wijzigt

Het is mogelijk dat u ooit in een situatie komt waarin uw hypotheek ineens een zware last wordt.

Lees meer