Ga direct naar: inhoud

Is jouw hypotheek nog betaalbaar als je met pensioen gaat?

07 september 2017

Pensioen, dat betekent meer vrije tijd en misschien wel meer tijd doorbrengen met de kleinkinderen of die verre reis maken waar je al jaren van droomt. Als je met pensioen gaat dan verandert er veel in je persoonlijke situatie. Dit geldt ook voor je inkomsten en vaak ook voor je hypotheeklasten. Het is verstandig om daar op tijd naar te kijken. Want hoe zat het ook al weer met je hypotheek als je met pensioen gaat? Wij hebben een aantal belangrijke zaken voor je op een rij gezet, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Bereken wat je pensioeninkomen is

Ga je met pensioen dan wijzigen je inkomsten. Waar je nu nog inkomen uit werk hebt, krijg je straks een AOW-uitkering van de overheid, misschien nog een werkgeverspensioen en wellicht heb je andere financiƫle reserves, zoals lijfrente of banksparen ter beschikking. Deze inkomenswijzigingen kunnen invloed hebben op de betaalbaarheid van je lopende hypotheek. Mogelijk heb je minder te besteden, terwijl je hypotheeklasten gelijk blijven of zelfs kunnen toenemen. Daarom doe je er goed aan om te controleren hoe hoog je hypotheeklasten straks na pensionering zijn en of dat aansluit bij je totale pensioeninkomen.

Tip: Meer inzicht in je pensioeninkomen? Kijk op www.mijnpensioenoverzicht.nl.

Ga na of je hypotheekrenteaftrek vervalt

Is je hypotheek nog niet volledig afgelost als je met pensioen gaat? Dan blijf je de maandelijkse hypotheeklasten voldoen. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar door wetswijzigingen en regelgeving rondom hypotheken kunnen je hypotheeklasten stijgen. Zo kunnen de meeste woningbezitters met een hypotheek gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Deze aftrek komt op een gegeven moment te vervallen, want je mag de hypotheekrente maximaal 30 jaar aftrekken. Mogelijk ben je dan al met pensioen of ga je bijna met pensioen. Hierdoor krijg je bij een gelijkblijvende hypotheek te maken met hogere maandlasten voor je hypotheek. Het vervallen van de hypotheekrenteaftrek leidt er namelijk toe dat je geen bedrag meer terugkrijgt van de Belastingdienst over je hypotheekrente. Je netto maandlasten die horen bij je hypotheek worden daardoor hoger en komen gelijk aan je bruto maandlasten. In sommige gevallen kan dit een forse stijging zijn.

Let op: Voor hypotheken die voor 2001 zijn afgesloten, geldt dat de hypotheekrenteaftrek vervalt in 2031.

Wil je weten wat de hypotheekrenteaftrek nou eigenlijk is? Mack (8) legt het uit.

Controleer hoe hoog je belastingteruggave is

Heb je na je pensioen nog wel recht op hypotheekrenteaftrek? Ook dan krijg je mogelijk minder terug van de Belastingdienst. Het kan namelijk zo zijn dat je betaalde hypotheekrente straks tegen een lager belastingtarief wordt afgetrokken. Houd hier dus rekening mee als je jouw toekomstige maandlasten in kaart brengt.

Kijk na of je jouw aflossingsvrije hypotheek kunt aflossen

De kans is aanwezig dat je bij het afsluiten van de hypotheek hebt gekozen voor een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek. Een interessante keuze om je maandlasten zo laag mogelijk te houden, maar deze hypotheekvorm kan risicovol zijn als je met pensioen gaat. Met een aflossingsvrije hypotheek los je niets af en behoud je dus de volledige hypotheekschuld. Daardoor loop je het risico dat je jouw schuld aan het einde van de looptijd niet helemaal kunt aflossen. Bijvoorbeeld als je onvoldoende vermogen hebt opgebouwd en je pensioeninkomen lager uitvalt dan je dacht. Of als je verhuisplannen hebt en je bij de verkoop minder voor je huis krijgt dan de hypotheekschuld bedraagt.
Heb je een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek waarop je weinig of nog niets hebt afgelost en ga je binnen 20 jaar met pensioen? Dan kan het verstandig zijn om jouw situatie eens met je adviseur te bespreken.

Bereken je maximale hypotheek als je nog verhuisplannen hebt

Ben je van plan om jouw oude dag door te brengen in een ander droomhuis en heb je hiervoor een hypotheek nodig? Dan kan het zijn dat jouw maximale hypotheek lager uit valt. Je pensioeninkomen wordt meegenomen in de berekening van je maximale hypotheek. Soms moet je jouw woonwensen daarop aanpassen.

Wil je graag meer advies over jouw hypotheek en pensioen? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur.

  Advies nodig?

  Meer inzicht in jouw persoonlijke situatie? Bespreek het met jouw adviseur.

  Maak een afspraak

  Jouw pensioen

  Ga je met pensioen en wil je graag meer weten of tips?
   

  Kom meer te weten over jouw pensioen

  Extra aflossen

  Wil je weten of extra aflossen voor jou verstandig is?
   

  Wil je weten of extra aflossen voor jou verstandig is?