Ga direct naar: inhoud

Is jouw hypotheek nog betaalbaar als je met pensioen gaat?

5 april 2019

Als je met pensioen gaat ziet je persoonlijke situatie er ineens heel anders uit, óók op financieel gebied. Je inkomsten veranderen. En dat heeft vaak weer invloed op je hypotheeklasten. Het is slim om daar op tijd naar te kijken, zodat je weet waar je aan toe bent. We helpen je alvast op weg.

Bereken wat je pensioeninkomen is

Waar je nu nog een inkomen uit werk hebt, krijg je straks een AOW-uitkering van de overheid. Misschien heb je ook nog recht op een pensioen. Of kun je terugvallen op andere financiële reserves, bijvoorbeeld omdat je een bankspaarrekening of lijfrenteverzekering hebt afgesloten voor je ‘oude dag’.

Deze inkomenswijzigingen kunnen invloed hebben op de betaalbaarheid van je lopende hypotheek. Mogelijk heb je straks minder te besteden, terwijl je hypotheeklasten gelijk blijven of zelfs toenemen. Zoek daarom uit hoe hoog je hypotheeklasten na je pensionering zijn en of dat bedrag aansluit bij je totale pensioeninkomen.

Tip: Meer inzicht in je pensioeninkomen? Kijk op www.mijnpensioenoverzicht.nl.
Let op: Alles wat je zélf opzij zet voor na je pensioen, vind je in dit overzicht niet terug.

Ga na hoe lang je nog hypotheekrenteaftrek krijgt

Is je hypotheek nog niet volledig afgelost als je met pensioen gaat? Dan blijf je de maandelijkse hypotheeklasten ook na je pensioen doorbetalen. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar houd er wel rekening mee dat deze maandlasten - door eventuele renteherzieningen maar óók door wetswijzigingen en veranderde regelgeving - kunnen stijgen.

De hypotheekrenteaftrek bijvoorbeeld, waar de meeste woningbezitters met een hypotheek gebruik van kunnen maken, vervalt op een gegeven moment. Je hebt hier, gerekend vanaf 2001, maximaal 30 jaar recht op. Misschien ben je tegen die tijd al (bijna) met pensioen. In dat geval kun je, bij een gelijkblijvende hypotheek, te maken krijgen met hogere maandlasten. In sommige gevallen kan dit een fors verschil maken.

Je belastingteruggave kan lager worden

Heb je ook na je pensioen nog recht op hypotheekrenteaftrek? Dan kan het zijn dat jouw fiscale voordeel hierover kleiner wordt. Als je pensioeninkomen straks lager is dan je huidige inkomen, wordt de belastingheffing over je inkomen namelijk automatisch minder. En dus wordt ook de door jou betaalde hypotheekrente tegen een lager belastingtarief afgetrokken.

Aflossingsvrije hypotheek? Onderzoek of je kunt aflossen

Met een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek betaal je tijdens de looptijd alleen rente en los je nog niet af. Zo houd je je maandlasten laag. Dat klinkt financieel aantrekkelijk, maar deze hypotheekvorm kan risicovol zijn als je met pensioen gaat. Aan het einde van de looptijd dien je het geleende hypotheekbedrag immers in één keer terug te betalen. Maar misschien heb je tegen die tijd onvoldoende vermogen opgebouwd, valt je pensioeninkomen lager uit dan gedacht of levert je woning (als je verhuisplannen hebt) te weinig op om de hypotheekschuld af te kunnen lossen. De hypotheek opnieuw financieren of verlengen kan een optie zijn, maar hiervoor heb je wél voldoende inkomen of pensioen nodig. Onderzoek dan ook op tijd hoe jij je hypotheek straks kunt aflossen of omzetten.

Bekijk ook onze 5 tips om meer grip te krijgen op je aflossingsvrije hypotheek

Heb je een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek waarop je weinig of nog niets hebt afgelost en ga je binnenkort met pensioen? Bespreek jouw situatie dan eens met je adviseur.

Maak een afspraak

Voor als je nog verhuisplannen hebt: bereken je maximale hypotheek

Ben je van plan om van je pensioen te genieten in een ander huis en heb je hiervoor een hypotheek nodig? Dan kan jouw maximale hypotheek lager uitvallen dan je verwacht. Voor het berekenen van je maximale hypotheek wordt namelijk gekeken naar je pensioeninkomen. En dat inkomen kan lager zijn dan je gewend bent. Soms moet je jouw woonwensen daar dan ook op aanpassen.

Speciaal voor senioren die binnen tien jaar met pensioen gaan óf al met pensioen zijn, heeft Nationale-Nederlanden daarom de Senioren Verhuisregeling. Dit is een extra financieringsmogelijkheid voor seniore hypotheekaanvragers.

Lees ook dit artikel om meer te weten te komen over je pensioen en de aflossing van je hypotheek.

Wil je graag meer advies over jouw hypotheek en je financiële situatie na je pensioen? Maak dan een afspraak met je hypotheekadviseur.

  Advies nodig?

  Meer inzicht in jouw persoonlijke situatie? Bespreek het met jouw adviseur.

  Maak een afspraak

  Jouw pensioen

  Ga je met pensioen en wil je graag meer weten of tips?
   

  Kom meer te weten over jouw pensioen

  Extra aflossen

  Wil je weten of extra aflossen voor jou verstandig is?
   

  Wil je weten of extra aflossen voor jou verstandig is?