Ga direct naar: inhoud

In één maand verhuizen, verbouwen én een pleegkindje in huis opnemen. Hoe overleef je dat?

04 juli 2016

Een verhuizing brengt op zichzelf al de nodige stress met zich mee: voor veel mensen kost zoiets drie jaar van hun leven en een halve zenuwinzinking. Maar denk je nu eens in dat je één maand de tijd hebt om niet alleen te verhuizen én te verbouwen, maar dat je in dezelfde tijd ook nog eens een pleegkindje in je gezin verwelkomt. Het jonge stel Nada en David deed het. Wij mochten bij ze aanschuiven aan de ontbijttafel in het nieuwe huis, op een van de eerste ochtenden van hun ‘nieuwe leven’ om het te hebben over hoe je zoiets nou overleeft.

“Natuurlijk was er wel de nodige stress, ja,” geeft David toe. “Vooral de tuin was een flinke klus, daar zat een gigantische vijver in die we helemaal hebben dichtgegooid. En we zijn nog steeds niet helemaal klaar.” En dan krijg je dus ook nog ineens te horen dat er een pleegkind bij je komt wonen. “Ja, we zaten net twee weken in het nieuwe huis en toen werden we gebeld dat ze na lang zoeken dan eindelijk een pleegdochter voor ons hadden gevonden. Wij helemaal blij natuurlijk, en dan rol je vervolgens meteen zo’n proces in van gesprekken en trainingsavonden en kennismaking met haar en met haar opa en oma. En binnen een maand woont ze dan ineens bij je in huis. Dat ging allemaal wel heel snel ja.”

Maar uiteindelijk is het allemaal op zijn pootjes terechtgekomen, en zit het gezin nu aan een gezellig gedekte ontbijttafel in een opgeruimd nieuw huis. Laila*, een meisje van zeven met blonde vlechtjes, zit opgewekt haar broodje met pindakaas te eten. “Ze woont hier nu bijna vier weken,” zegt Nada, “maar het voelt eigenlijk nu al best normaal.” Vrolijk laat Laila haar verzameling dinoplaatjes zien, en met een trots gezicht stelt ze ons voor aan de hond Sita, een wild kwispelende mechelse herder, en de twee katten. “Er komt ook nog een grote trampoline in de tuin,” zegt ze stralend.

Als we Nada en David vragen wat voor tip ze mensen kunnen geven die in een vergelijkbare situatie zijn, reageren ze resoluut. Nada: “Laat je vooral niet intimideren door het jargon en de complexiteit, en vraag het gewoon als je dingen niet begrijpt. Dat is heel normaal.” Een goeie financiële partner hebben die je vertrouwt is dan ook erg belangrijk. “Laat je adviseur het desnoods gewoon voor je uittekenen,” voegt David toe.

“Een tweede factor die voor ons heel veel verschil maakte, was de manier waarop we elkaar aanvullen,” zegt Nada. “David en ik verschillen nogal van elkaar: ik ben de planner, degene die de lijstjes maakt, en hij is meer een doener. Hij blijft makkelijker rustig en pragmatisch, en ik houd het overzicht. Dat werkt heel fijn samen.”

De toekomst is zonnig voor dit gezinnetje. “We gaan van de zomer voor het eerst op vakantie, met z’n drieën. Daar kijken we erg naar uit. En we hopen vooral dat Laila haar rust en veiligheid kan vinden in ons huis en gezin. Wij redden ons wel. En die trampoline, die komt er ook nog wel!”

Hoe hou je het hoofd boven water in een dergelijke situatie? Blijf rustig, verdeel de taken, stel vragen en als het je teveel wordt kun je altijd een financiële partner inschakelen waarop je kunt vertrouwen. Meer informatie over de mogelijkheden vind je op https://www.nn.nl/Particulier/Hypotheken/Maak-een-afspraak-voor-hypotheekadvies.htm

Hypotheekadvies nodig?

Snel een afspraak, waar en wanneer u maar wilt. Eerste gesprek altijd vrijblijvend.

Maak een afspraak

Uw maximale hypotheek

Als u een nieuw huis op het oog heeft, wilt u zich geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

Bereken uw mogelijkheden

Uw situatie wijzigt

Het is mogelijk dat u ooit in een situatie komt waarin uw hypotheek ineens een zware last wordt.

Lees meer