Ga direct naar: inhoud

Huis verkopen? Organiseer een open huis

28 september 2018

Staat je huis in de verkoop? Meedoen met bijvoorbeeld de NVM Open Huizen Dag is een mooie kans om je woning extra in de spotlights te zetten. Want tijdens een open huis heb je het voordeel dat je op één dag meerdere kijkers tegelijk hebt. Soms is de makelaar ook tijdens een open huis in je huis aanwezig, maar meestal niet en ben je zelf de gastheer of gastvrouw van je open huis. Zo organiseer jij een succesvol open huis.

Vooraf:

Zorg voor een opgeruimde, frisse woning

Tijdens het open huis creëer je vooral een eerste indruk. Deze eerste indruk moet goed zijn. De makkelijkste manier dat voor elkaar te krijgen is je huis er netjes uit laten zien. Zorg dat alles er piekfijn uitziet. Maak grondig schoon en probeer je persoonlijke spullen, zoals fotolijstjes, zoveel mogelijk te verbergen. Een neutraal interieur laat kijkers zich gemakkelijker thuis voelen. Vergeet ook de tuin en de buitenkant van het huis niet.

Vraag input van een vriend

Het is moeilijk om zelf objectief naar je eigen huis te kijken. Vraag eens een vriend om door je huis te lopen alsof hij een mogelijke geïnteresseerde is. Alles wat hem opvalt, kun je nog aanpakken voor de NVM Open Huizen Dag. Denk hierbij aan kleine gebreken, zoals een losliggende tegel die jou misschien al lang niet meer opvalt.

Weet waar kijkers op letten

Als je weet waar mogelijke kopers naar kijken bij het bezichtigen van een woning, kun je daar op inspelen. Bereid je voor op vragen. Denk hierbij aan verborgen gebreken, maar ook aan vragen over de buurt of de reden waarom je gaat verhuizen. Kijk eens op internet naar checklists voor bezichtigingen of lees de tips voor kijkers.

Promoot het open huis in je eigen netwerk

Wil je veel kijkers op je open huis? Vertel er zelf enthousiast over. Deel je woning op social media en vertel je collega’s en vrienden erover. Vraag of mensen je advertentie willen delen. De Open Huizen Dag wordt al gepromoot in de media en op Funda wordt vermeld dat je meedoet. Vergeet ook niet de poster en ander promotiemateriaal op te hangen. Ook kan het fijn zijn om via je eigen netwerk een betrouwbare koper te vinden.

Op de dag zelf:

Zorg voor zo weinig mogelijk afleiding

Een heleboel zaken kunnen afleiden: opvallende spullen in je huis, maar ook het aantal aanwezige mensen en de geur in je huis. Kinderen of huisdieren kunnen in de weg lopen of aandacht trekken. Bovendien kunnen kijkers die niet van dieren houden een verkeerde indruk van de woning krijgen. Dus:

  • Breng kinderen en huisdieren voor deze dag even ergens anders onder;
  • Vergeet ook het speelgoed en de hondenmand of kattenbak niet op te ruimen;
  • Doe op de ochtend zelf nog een laatste ronde door het huis: hang niet te veel jassen aan de kapstok, berg rondslingerende schoenen op en haal shampoos uit de douche.

Creëer een gezellige sfeer

Naast een opgeruimd huis, wil je ook dat het er gezellig uitziet. Doe alle gordijnen open voor meer licht in de woning en zorg voor een aangename temperatuur. Zet verse koffie of bak zelfs een appeltaart. Bloemen en groen in huis zorgen ook voor sfeer. Je wilt dat de bezoekers zich welkom voelen en zichzelf er wel zien wonen.

Geef bezoekers de tijd en de ruimte om rond te kijken

Kijkers willen de woning rustig kunnen bekijken. Sommige mensen willen niet dat de eigenaar continu meeloopt. Wees beschikbaar, maar niet opdringerig. Bied de kijkers een kop koffie of thee aan en vraag of ze een rondleiding willen. Na de rondleiding kun je altijd nog zeggen: “kijk gerust nog even rond”. Is het heel druk? Vraag mensen of ze even wachten, zodat iedereen op zijn gemak rond kan kijken.

Beantwoord alle vragen eerlijk

Als verkopende partij heb je een mededelingsplicht. Je mag dus geen zaken achterhouden. Wanneer je je goed voorbereidt op mogelijke vragen, kom je niet voor verrassingen te staan. En mocht je toch een vraag niet kunnen beantwoorden, kun je altijd doorverwijzen naar je makelaar.

Stimuleer de verkoop van je huis

Een bezichtiging geeft mogelijk geïnteresseerden een beeld van de woning. Jij kunt hier als verkopende partij aan bijdragen door de sterke punten te laten zien en jouw fijne ervaringen te delen. Door jezelf en het huis van de beste kant te laten zien, kun je de verkoop stimuleren.

Veel succes met het organiseren van jouw open huis!

Hypotheekadvies nodig?

Snel een afspraak, waar en wanneer u maar wilt. Eerste gesprek altijd vrijblijvend.

Maak een afspraak

Uw maximale hypotheek

Als u een nieuw huis op het oog heeft, wilt u zich geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

Bereken uw mogelijkheden

Uw situatie wijzigt

Het is mogelijk dat u ooit in een situatie komt waarin uw hypotheek ineens een zware last wordt.

Lees meer