Ga direct naar inhoud

Help, mijn huis staat onder water!

11 juni 2015

Als de marktwaarde van je huis lager is dan je hypotheek, staat je huis 'onder water'. Dit hoeft niet direct een probleem te zijn. Althans, zolang je niet verhuist en elke maand je hypotheeklasten betaalt. Maar als je besluit om te willen verhuizen, dan gaat het wel een rol spelen. Als je de woning verkoopt, blijf je namelijk zitten met een restschuld. In dit artikel lees je wat je kunt doen als je huis onder water staat. Ook lees je hoe je met een restschuld toch een andere woning kunt kopen.

Een grote groep Nederlanders heeft te maken met een huis dat onder water staat. Uit cijfers van het CBS blijkt namelijk dat 80 procent van alle huizenbezitters tussen de 25 en 35 jaar oud een woning hebben die onder water staat. Dat komt omdat deze groep vooral vlak voor 2008 een huis kocht. Door de crisis hebben zij de meeste last van de waardedalingen.

Extra aflossen

Restschulden kunnen ontstaan bij alle soorten hypotheken. Bij aflossingsvrije hypotheken is de kans op een restschuld het grootst. Bij deze hypotheekvorm betaal je gedurende de looptijd alleen rente. Pas aan het einde van de looptijd los je de hypotheek af. De beste oplossing om niet met een restschuld te blijven zitten, is extra aflossen. Daarvoor moet je natuurlijk wel de financiële ruimte hebben. Het is dus een goed idee om een planning te maken. Stel, je wilt over vijf jaar een andere woning kopen. Om te berekenen hoeveel je huis op dit moment onder water staat, trek dan je hypotheek af van de WOZ-waarde. Dan heb je een indicatie van welk bedrag je in die vijf jaar tijd extra moet aflossen. Let wel goed op: het verschilt per hypotheekverstrekker hoeveel je extra mag aflossen. Soms worden daar namelijk extra kosten voor in rekening gebracht. Als je een restschuld hebt, of als je huis onder water staat, zijn de regels voor extra aflossen vaak wel flexibeler.

Bij Nationale-Nederlanden berekenen wij geen kosten voor een extra aflossing. De extra aflossing (op jaarbasis) moet dan wel onder de tien procent van het oorspronkelijke leningdeel blijven. Je kunt ook via automatische incasso maandelijks extra aflossen, vanaf 25 euro per maand.

Verkoop zonder toestemming geldverstrekker niet toegestaan

Je huidige hypotheekverstrekker moet toestemming geven als je je huis verkoopt terwijl het onder water staat. Dit akkoord zal alleen worden gegeven als de restschuld direct wordt afgelost, of als deze wordt meegefinancierd in een nieuwe hypotheek. Het is afhankelijk van je nieuwe hypotheekverstrekker of het mogelijk is om je restschuld mee te financieren. Sommige doen dit helemaal niet, sommige tot een bepaald percentage van de nieuwe hypotheek. Bij Nationale-Nederlanden leveren wij in het geval van restschuld bij onze bestaande klanten maatwerk. Dat wil zeggen dat we op basis van de schuld en (toekomstige) inkomsten kijken naar wat de mogelijkheden zijn.

Vervallen restschuldregeling

Met ingang van 1 januari 2018 is de huidige restschuldregeling vervallen. De overheid introduceerde de restschuldregeling in 2012 als tijdelijke crisisregeling. Voor wie na 1 januari 2018 na de overdracht van zijn woning een restschuld heeft, is de rente niet meer fiscaal aftrekbaar. Deze restschuld valt in box 3. Voor bestaande restschulden in box 1 blijft de rente wel aftrekbaar, maximaal vijftien jaar.

Alleen de fiscale aftrekbaarheid van restschuld vervalt. Het blijft wel mogelijk om een restschuld boven 100% van de waarde van de woning mee te financieren. Uw hypotheekadviseur kan u vertellen of u hiervoor in aanmerking komt.

Blijven zitten waar je zit

Als een restschuld dreigt, is het uiteraard ook een optie om voorlopig niet te verhuizen. Vooral als je op dit moment geen financiële ruimte hebt om extra af te lossen. Je kunt wachten totdat je huis meer waard is geworden. Maar soms kunnen er omstandigheden zijn waardoor je daar niet op kunt wachten. Je kunt arbeidsongeschikt of werkloos raken. Of uit elkaar gaan. Dan kan het een probleem worden om je hypotheek te blijven betalen. Daarom is het altijd goed actie te ondernemen als je huis onder water staat.

Meer weten over alle hypotheekmogelijkheden bij Nationale Nederlanden? Bekijk de informatie over Hypotheken.

Hypotheekadvies nodig?

Laat je informeren door een hypotheekadviseur. Maak een afspraak voor een oriëntatiegesprek.

Hypotheekadvies

Je maximale hypotheek

Als je een nieuw huis op het oog hebt, wil jij je geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

Bereken je mogelijkheden

Je situatie wijzigt

Het is mogelijk dat je ooit in een situatie komt waarin je hypotheek ineens een zware last wordt.

Bekijk je mogelijkheden