Ga direct naar: inhoud

Een hypotheek afsluiten met een (studie)schuld

Als je een huis wilt kopen en een hypotheek wilt aanvragen, dan houdt de hypotheekverstrekker rekening met je maandelijkse betalingsverplichtingen. Heb je een studieschuld, andere schulden of moet je bijvoorbeeld alimentatie betalen, dan heeft dit gevolgen voor het bedrag dat je maximaal kunt lenen voor een hypotheek.


Schulden en hypotheek

Het NIBUD heeft normen voor het lenen van geld vastgesteld. Deze normen moeten er voor zorgen dat je niet te veel leent en dat je maandlasten niet te hoog worden.

Als je een huis wilt kopen, dan heb je daarvoor een hypotheek nodig. Je adviseur beoordeelt op basis van je financiële situatie wat je maximaal kunt lenen. Hij vraagt naar je inkomsten, maar ook naar je vaste lasten en schulden. Meld je niet al je betalingsverplichtingen, zoals de aflossing van een (studie)schuld, dan is de kans groter dat je later in de problemen komt met het betalen van je hypotheeklasten. Eerlijkheid duurt dus ook in dit het geval het langst.

Studieschuld en hypotheek

Heb je een studieschuld, dan is het nog steeds mogelijk om een huis te kopen. Een studieschuld is wel van invloed op de hoogte van de hypotheek die je kan afsluiten.

Heb je een studieschuld van vóór 1 september 2015? Dan val je onder het oude leenstelsel. De wegingsfactor van studieschulden onder het oude leenstelsel bij de berekening van hypotheken is 0,75%. Heb je een studieschuld van ná 1 september 2015? Dan val je onder het huidige leenstelsel. De wegingsfactor van studieschulden onder het huidige leenstelsel bij de berekening van hypotheken is dan 0,45%.

Een rekenvoorbeeld

BKR-registratie

De meeste leningen, zoals een persoonlijke lening, doorlopend krediet of creditcardlimiet, worden geregistreerd bij Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Ook betaalachterstanden worden hier geregistreerd. Banken kunnen deze informatie via een BKR-toetsing opvragen. Daarvoor geef je toestemming als je een offerte voor een hypotheek aanvraagt. Op basis van de uitkomst van deze toetsing kunnen banken in combinatie met informatie over de inkomsten en uitgaven van de hypotheekaanvrager de maximale hypotheek bepalen. Bij een betalingsachterstand is het erg moeilijk om een hypotheek te krijgen, omdat banken het leen- en aflosgedrag van de aanvrager niet vertrouwen.

Een studielening wordt niet geregistreerd bij BKR. Banken en kredietverstrekkers weten daardoor niets van de hoogte van een eventuele studieschuld. Toch is het verplicht je studieschuld altijd te melden bij de aanvraag van een hypotheek of lening. Vermeld je je studieschuld namelijk niet, dan wordt er geen rekening mee gehouden bij de berekening van je maximale, verantwoorde maandlasten. Dan kunnen de lasten dus te hoog zijn voor jouw situatie.

Houd daarom rekening met je maandelijkse aflossing van je studieschuld bij het aanvragen of berekenen van een hypotheek. Maak een afspraak met een onafhankelijke adviseur of bereken je mogelijkheid op een hypotheek via deze tool van Nationale-Nederlanden.

Hypotheekadvies nodig?

Snel een afspraak, waar en wanneer u maar wilt. Eerste gesprek altijd vrijblijvend.

Maak een afspraak

Uw maximale hypotheek

Als u een nieuw huis op het oog heeft, wilt u zich geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

Bereken uw mogelijkheden

Uw situatie wijzigt

Het is mogelijk dat u ooit in een situatie komt waarin uw hypotheek ineens een zware last wordt.

Lees meer