Ga direct naar: inhoud

Dit jonge stel verruilde hun 90 m² appartement in Amsterdam voor 900 m² op de Veluwe

15 februari 2017

Wonen in de grote stad wordt steeds duurder. De prijs van een flatje binnen de ring van Amsterdam kan al gauw een klein kasteel opleveren in een dorpje. Steeds meer Nederlanders kiezen er daarom voor om hun huisje in de stad te verlaten en op het rustige platteland te gaan wonen. We gingen op bezoek bij Berber en Boy, een jong stel van in de twintig dat hun appartement van 90 vierkante meter in Amsterdam-Noord besloot in te ruilen voor een grote en charmante woonboerderij in Rheden op de Veluwe.

“Onze belangrijkste reden om te verhuizen was dat we meer vrijheid wilden,”

zegt Berber, een 27-jarige fotografe, terwijl we de ruime, open woonkamer binnenlopen. “Oh, en een hond.” De viervoeter in kwestie – groot, bruin gevlekt en driftig kwispelend – springt opgewekt uit zijn mand. “Sorry hoor, Janssen is soms wat ontembaar,” zegt ze terwijl het beest uit enthousiasme de onbekende gezichten probeert te likken. “Willen jullie wat drinken?”

We nemen plaats op de bank bij het enorme raam op het zuiden. Berbers vriend Boy, 29 jaar oud, vult haar aan: “Het was inderdaad die vrijheid waar we naar zochten. We wilden allebei niet meer voor een baas werken, en we wilden ook niet zo hard moeten werken voor zo’n klein beetje ruimte. Hier krijg je dan wel meer waar voor je geld: ons vorige huis had misschien een woonoppervlakte van 90 vierkante meter, terwijl we hier het tienvoudige aan ruimte hebben.”

Inderdaad, in dit huis heb je een zee van ruimte. “Ons huisje in Amsterdam-Noord was prima hoor, maar het was wel echt superduur. We waren alleen maar bezig met geld bij elkaar sprokkelen om de huur te kunnen betalen. En dan kwamen we alsnog bijna nooit uit onze eigen wijk. Dan maak je dus eigenlijk geen gebruik van de stad,” zegt Berber. Bovendien is Boy motormonteur, wat in Amsterdam ook niet ideaal was. “Mijn werkplaats was echt niet te betalen daar. Op een gegeven moment stel je jezelf de vraag: wat heeft Amsterdam ons nog te bieden?”

Een woonkamer van 150 m², werkgedeelte van 100 m² en een tuin van 100 m²

Nu hebben ze 900 vierkante meter aan ruimte, waarvan 600 bebouwd. Boy heeft een grote werkplaats aan huis, waar een stuk of tien custom motoren staan te glanzen. Naast het huis zijn ze bezig met het bouwen van een aantal appartementen voor de verhuur. De bovenverdieping verhuren ze al als bed and breakfast. “Dat was in het begin wel even lastig, want we hebben er zoveel in geïnvesteerd dat we meteen na de verhuizing hartstikke blut waren, haha. Maar echt, we zijn nog nooit zo blut geweest,” zegt Berber. “Gelukkig liep die B&B al snel veel beter dan verwacht. Dat gaf rust. En uit die appartementen willen we het vaste inkomen halen waar we de hypotheek van kunnen betalen, zodat we verder zelf gewoon bezig kunnen zijn met waar we zin in hebben.”

Natuurlijk missen ze ook wel dingen uit de grote stad: “Vooral de kroegen en eetcafeetjes. Dat heb je hier toch echt niet zo. Maar we zien onszelf echt nooit meer terugverhuizen. Hier hebben we onze eigen B&B, vrijheid en ruimte. Meer hebben we niet nodig,” zegt Boy.

Wat zouden jullie zeggen tegen mensen die nu op zoek zijn naar een huis, en ook overwegen om de stad uit te gaan?

“Je moet gewoon gaan. Niet te veel vasthouden aan de stad. Veel jonge mensen zijn erg bang om de stap te maken, omdat ze denken dat de stad heilig is, vooral Amsterdam. Maar de wereld is groter dan alleen de hoofdstad. En een uurtje rijden is heus niet zo erg. Bovendien was ik dat uurtje sowieso al kwijt als ik van Noord naar Zuid moest fietsen. We kunnen het iedereen aanraden die van een beetje rust en vrijheid houdt.”

Mijn Hypotheekaanvraag

Denk je er net als Boy en Berber over om ook de stad te ontvluchten? En bekijk je op dit moment welke hypotheek het beste aansluit bij jouw woonwensen? Of je nou groot of klein gaat wonen, in de stad of in de wei, met Mijn Hypotheekaanvraag van Nationale-Nederlanden heb je altijd snel en gemakkelijk inzicht in de status van je aanvraag.

Hypotheekadvies nodig?

Snel een afspraak, waar en wanneer u maar wilt. Eerste gesprek altijd vrijblijvend.

Maak een afspraak

Uw maximale hypotheek

Als u een nieuw huis op het oog heeft, wilt u zich geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

Bereken uw mogelijkheden

Uw situatie wijzigt

Het is mogelijk dat u ooit in een situatie komt waarin uw hypotheek ineens een zware last wordt.

Lees meer