Ga direct naar: inhoud

Dit is wat je moet weten over de veranderende hypotheekregels


Vanaf 1 januari 2017 gelden er nieuwe regels voor het afsluiten van je hypotheek. Wat betekent dat voor jou als je een huis wil kopen of verbouwen?

Heb jij je nieuwe droomhuis al gevonden? Of ben je je nog aan het oriënteren op de huizenmarkt? In 2017 veranderen de wettelijke voorwaarden voor het afsluiten van een hypotheek, waardoor je minder geld kunt lenen dan voorheen. Omdat er heel wat komt kijken bij het kopen van een huis, is het verstandig je hierin te verdiepen. Daarom hebben wij de belangrijkste wijzigingen voor je op een rijtje gezet.

Maximale hypotheek van 102% naar 101%

Stel: jij en je partner willen binnenkort samenwonen en het perfecte huis heb je al in het vizier. Als je in 2016 nog tot de koop overgaat, kun je een hypotheek aanvragen van maximaal 102% van de marktwaarde. Maar vanaf 1 januari 2017 is dat nog maar 101%. Als je bijvoorbeeld van plan bent om na 1 januari dat prachthuis van 200.000 euro te kopen, kun je in plaats van 204.000 euro dus nog maar maximaal 202.000 euro aan hypotheek aanvragen. Dat kan lastig zijn, want bij de aanschaf van een huis komen een hoop extra kosten kijken die niet bij de koopsom zijn inbegrepen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van een makelaar, adviseur, taxateur en de overdrachtsbelasting. Voor die kosten moet je dan meer eigen geld inleggen en zo heb je minder speling in je budget.

Belastingvrije schenking gaat omhoog naar 100.000 euro

Mocht het vanwege de hypotheekverlaging in 2017 lastiger voor je worden om het huis van je dromen te kopen, dan is er wellicht nog een andere optie. Per 1 januari gaat namelijk het bedrag dat iemand eenmalig belastingvrij aan je mag schenken fors omhoog van 53.016 euro naar 100.000 euro. Dankzij deze regeling kun je een groot deel van de financiering van je huis én je verbouwing rondkrijgen met een bedrag dat aan je geschonken wordt. Bovendien hoeft dat bedrag niet eens van je ouders te komen: ook andere familieleden, stiefouders, of zelfs je vrienden mogen dat bedrag belastingvrij aan je schenken. De voorwaarden zijn wel dat het geld wordt gebruikt voor de aankoop of verbouwing van je huis of aflossing van je hypotheek én dat de ontvanger tussen de 18 en 40 jaar is.

Advies

Als je door de wetswijziging in 2017 minder kunt lenen voor de aankoop en verbouwing van je huis, is zo’n extra potje met geld natuurlijk mooi meegenomen. Zorg er wel voor dat je eerst met een hypotheekadviseur om de tafel gaat zitten en alle mogelijkheden voor je persoonlijke situatie bespreekt. Zo kun je onbezorgd en stressvrij overgaan tot de aankoop van je nieuwe huis. Klik hier om direct een afspraak te maken met een hypotheekadviseur.

Hypotheekadvies nodig?

Snel een afspraak, waar en wanneer u maar wilt. Eerste gesprek altijd vrijblijvend.

Maak een afspraak

Uw maximale hypotheek

Als u een nieuw huis op het oog heeft, wilt u zich geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

Bereken uw mogelijkheden

Uw situatie wijzigt

Het is mogelijk dat u ooit in een situatie komt waarin uw hypotheek ineens een zware last wordt.

Lees meerGerelateerde artikelen