Ga direct naar: inhoud

Dit betekent het regeerakkoord voor huizenbezitters

13 oktober 2017

Na maanden onderhandelen is het dan zover. Het regeerakkoord is een feit. Door verschillende wijzigingen die te maken hebben met de hypotheek en belastingen gaan mensen met een koophuis dit merken in de portemonnee. Wij hebben de belangrijkste wijzigingen voor huizenbezitters alvast in kaart gebracht en leggen uit wat die wijzigingen voor jou betekenen.

Hypotheekrenteaftrek sneller afbouwen

Al jaren staat dit onderwerp ter discussie, maar nu is de kogel dan echt door de kerk. Op dit moment kunnen de meeste woningbezitters met een hypotheek gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Dit aftrektarief gaat sinds 2014 met stapjes van 0,5%-punt per jaar omlaag. In het regeerakkoord is vastgelegd dat het tarief waartegen de hypotheekrente mag worden afgetrokken vanaf 2020 versneld wordt afgebouwd. De aftrek wordt in vier jaarlijkse stappen van 3% beperkt tot ongeveer 37%.

De versnelde afbouw leidt tot een lastenverhoging voor alle huizenbezitters, maar vooral huizenbezitters met een hoger inkomen zullen dit in de portemonnee merken. Heb je een hoger inkomen, dan kan je nu namelijk nog een groot deel van de betaalde hypotheekrente aftrekken tegen een hoger tarief, maar dit belastingvoordeel neemt dus af.

Inkomstenbelasting lager

Aan de andere kant wordt de lastenverhoging voor huizenbezitters door de afbouw van de hypotheekrenteaftrek gecompenseerd door een verlaging van de tarieven inkomstenbelasting. Box 1, waar de belasting uit werk en inkomen onder valt, ondergaat een grote wijziging met twee in plaats van vier belastingschijven. Het tarief in de eerste schijf bedraagt 36,93%. De tweede schijf start naar verwachting bij € 68.000 en kent een tarief van 49,5%.

De verwachte ingangsdatum is 1 januari 2019. Dit betekent dat je vanaf dat moment minder belasting over jouw inkomen gaat betalen.

Heffing eigenwoningforfait omlaag

Ook door een wijziging in het eigenwoningforfait wil het kabinet de lastenverhoging voor de hypotheekrenteaftrek compenseren. Het eigenwoningforfait – een heffing die woningbezitters elk jaar betalen – wordt in 2019 verlaagd van 0,75% naar 0,6%.

Je betaalt door deze wijziging minder belasting over de waarde van jouw woning.

Wat als jouw hypotheek (bijna) is afgelost?

Daar blijft het niet bij. Huizenbezitters met een (bijna) afgeloste hypotheeklening gaan juist meer betalen. Zij kregen door de Wet Hillen een extra aftrekpost en hadden hierdoor een belastingvoordeel. Deze aftrekpost wordt vanaf 2019 in 30 jaar volledig afgebouwd.

Toch zullen de meeste huizenbezitters hier de komende jaren nog weinig van merken. Dit komt omdat de aftrekpost over een langere termijn wordt afgebouwd.

Lastenverhoging valt mee en koophuis blijft aantrekkelijk

Alles bij elkaar is het best een stapel wijzigingen waar jij als huizenbezitter mogelijk iets van gaat merken. Maar zoals het nieuwe kabinet zelf aangeeft, worden de lastenverhogingen ‘budgetneutraal’ ingevoerd. Dus onder aan de streep zal je er minder van merken dan je in eerste instantie misschien dacht.

Ook blijft investeren in een koopwoning aantrekkelijk. Door de lage rentes, zijn de woonlasten in vergelijking met een huurwoning relatief laag en als jij jouw rente vastzet voor een langere tijd, blijven die lasten meestal stabiel. Bovendien bouw je vermogen op als jij aflost op jouw hypotheek, ook dat is natuurlijk mooi meegenomen.

Hoe zit het met het afsluiten van een hypotheek?

Ben je van plan om volgend jaar te verhuizen en een (nieuwe) hypotheek af te sluiten? Dan staat er in het regeerakkoord goed nieuws! Daarin staat namelijk dat de maximale hypotheek die jij kunt krijgen op basis van de koopprijs van jouw nieuwe woning niet verder daalt. Zo blijft het mogelijk om 100% van de waarde van de woning te financieren met een hypotheek. Dit betekent dat je niet nog meer eigen geld hoeft in te brengen om jouw nieuwe woning te kunnen kopen.

Wil jij meer informatie over de mogelijkheden voor een nieuwe hypotheek, maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur.

  Hypotheekadvies nodig?

  Snel een afspraak, waar en wanneer u maar wilt. Eerste gesprek altijd vrijblijvend.

  Maak een afspraak

  Uw maximale hypotheek

  Als u een nieuw huis op het oog heeft, wilt u zich geen zorgen maken over het verkrijgen van een hypotheek.

  Bereken uw mogelijkheden

  Uw situatie wijzigt

  Het is mogelijk dat u ooit in een situatie komt waarin uw hypotheek ineens een zware last wordt.

  Lees meer