Ga direct naar inhoud

Voordelig vakantie vieren

18 september 2018

Even er tussenuit in het voorjaar, najaar, de winter of de zomer? We zijn er allemaal dol op. Maar elke vakantie kost geld. Dus om zo vaak mogelijk te genieten van een tripje, verzamelden wij tips om voordelig vakantie te vieren.

1. Ga voor een bestemming dichterbij huis

De keuze van de bestemming is misschien wel de handigste bespaartip. Wil je even een weekendje weg? Speel dan eens toerist in eigen land en bezoek een nieuwe stad. Dan spaar je geld uit dat je een volgende keer aan een verre reis kunt besteden.

Een ‘staycation’ kan ook leuk zijn! Vergelijk ook of het goedkoper is om met de auto naar je bestemming te gaan in plaats van te vliegen. Zo kun je bij een stedentrip door Europa een hoop besparen door voordelig te tanken.

2. Vergelijk verschillende aanbieders

Vroegboekkorting of een last minute kan je al wat winst opleveren, maar het helpt ook als je bij de concurrentie kijkt wat zij bieden. Zo zijn er verzamelwebsites voor vakanties als Booking.com en Trivago, maar ook AirBnb is de moeite waard om te bekijken voor een alternatief verblijf.

Voor vakanties in Azië is Agoda een handige website. Zoek je alleen een vliegticket, dan verzamelt Skyscanner doorgaans de goedkoopste vluchten voor je. Onthoud wel dat bijvoorbeeld vliegtuigmaatschappijen je zoekopdracht onthouden en soms de prijzen verhogen als ze zien dat er veel vraag is op dat moment.

3. Kies een voordelige datum

Voor de hand liggend, want in het hoogseizoen en tijdens schoolvakanties is reizen altijd wat duurder. Maar ook dan kun je kijken naar voordelige data, door bijvoorbeeld niet in de weekenden te vliegen, maar op een doordeweekse dag te vertrekken. Ook bieden reiswebsites de zoekoptie om op flexibele data te zoeken, wat je een mooie besparing opleveren.

4. Pak je koffer slim in

Als je reis het toelaat, kun je ervoor kiezen alleen handbagage mee te nemen in het vliegtuig, dat scheelt je al gauw 50 euro bij je boekingskosten. Heb jij moeite met inpakstress? Wij hebben tips om ontspannen op reis te gaan! Verder is het handig te bedenken wat duur is in aanschaf op je bestemming, zodat je dat goedkoper vanuit Nederland mee kan nemen.

5. Onderhandel met de locals

Op veel plekken is het gebruikelijk om te onderhandelen over de prijzen van producten. Natuurlijk moet het wel binnen redelijke kaders blijven, maar vaak kijkt de lokale handelaar er niet van op als je iets probeert van de prijs af te krijgen. Bedenk vooraf wat je het product waard vindt en houd je maximale bedrag in je hoofd bij het afdingen.

6. Gebruik een kortingskaart

In grote steden kun je vaak gebruik maken van een voordelige kortingskaart voor bepaalde uitjes of gebruik van het openbaar vervoer. Altijd handig tijdens een stedentripje! Google vooraf je bestemming om te zien naar welke bezienswaardigheden je wilt en hoe je daar voordelig binnenkomt.

7. Kook eens zelf

Uit eten gaan op vakantie hoort erbij, maar dat loopt aardig op qua kosten. Je hoeft dan ook niet drie keer per dag uit eten te gaan. Een keertje zelf koken voor de tent op de camping of in je appartement is ook leuk! Bovendien bespaar je geld dat je aan andere leuke dingen kunt besteden. Als je toch buiten de deur wilt eten, haal dan eens een snelle lunch bij een mobiele stand of een foodtruck. Die zijn vaak goedkoper dan in een restaurant.

Tip: Reken op onvoorziene kosten! In sommige landen wordt toeristenbelasting los gerekend. Dit moet je dan nog op de plaats van bestemming betalen. In veel gevallen gaat het om een paar euro, maar het is toch goed om wat extra geld mee te nemen voor onvoorziene kosten.

Vergeet niet je huis veilig af te sluiten als je op vakantie gaat, check voor de zekerheid deze veiligheidstips.

Spaar voor je vakantie

Maak van jouw vakantie je droomreis, door alvast geld opzij te zetten zodat je kunt doen wat jij wil.

Begin met sparen

Goed verzekerd op reis

Ga zorgeloos op vakantie, of je nou een weekendje weg gaat of een verre reis maakt.

Bereken je premie