Ga direct naar: inhoud

Simpel besparen en toch optimaal genieten

18 september 2018

We willen allemaal volop genieten van een leuk leven en dat kost geld. En dan kan het zomaar zo zijn dat je salaris al voor het verstrijken van de maand opgegaan is aan allerlei leuke dingen. Met onderstaande tips kun je echter met minder middelen nog steeds maximaal van het leven genieten en houd je geld over voor wat je écht belangrijk vindt of om te sparen.

Jouw gids naar een (geld)bewuster leven

1. Organiseer thuis leuke dingen

Borrelen, uit eten gaan of de bioscoop bezoeken is altijd gezellig. Uiteindelijk gaat de pret van zo’n avond vaak vooral om het gezelschap en de omgeving. Om geld te besparen kun je vrienden, familie of je partner ook trakteren op een feestmaal thuis. Maak het thuis gezellig met een extra kaarsje, verdeel de gangen onder je gasten en zet zo zelf een feestmaal op tafel zonder veel geld uit te geven. Of organiseer een movienight in je woonkamer, met popcorn natuurlijk! Wat dacht je van een cocktailnight? Door ze zelf te shaken bespaar je veel euro’s.

2. Verlaag je abonnementen

Een abonnement bij een bioscoop, je telefoonabonnement, internetabonnement, een muziekstreamingdienst, ga zo maar door. Maak je optimaal gebruik van al je producten? Kijk eens wat je kunt delen met familieleden, bijvoorbeeld bij eenzelfde telefoonprovider of een dienst als Spotify of Netflix. Je kunt ook kijken of je bepaalde lasten kunt verlagen, zoals je tv-abonnement met een telefoonaansluiting terwijl je misschien alleen nog mobiel belt tegenwoordig.

3. Zet je uitgaven en inkomsten op een rij

Bekijk eens al je vaste lasten en waar je op kan beknibbelen. Het is misschien niet je favoriete administratieve klusje, maar het kan je maandelijks wel wat geld besparen. Ook valt je misschien op welke onnodige uitgaven je doet en waar je meeste geld naartoe gaat. Veel banken geven automatisch inzicht in diverse uitgaven categorieën als je ingelogd bent op hun beveiligde website. Of ga voor een ouderwets maar handig huishoudboekje! Bekijk ook wat je kunt delen met je eventuele partner.

4. Winkel bewust

Of het nou om boodschappen gaat of om kleding shoppen, als je wilt besparen is het goed om te kijken naar aanbiedingen en de uitverkoop. Ook is het slim om een boodschappenlijstje te maken, zodat je geen onnodige inkopen doet. Impulsinkopen zijn meestal niet handig als je zuinig wilt zijn, bedenk vooraf wat je nodig hebt voor je een winkel instapt en zoek uit wie de goedkoopste aanbieder is.

5. Hergebruik spullen

Een ander alternatief is om kleding en meubels te hergebruiken, denk aan een rommelmarkt, tweedehandswinkel of kledingruil met vrienden of collega’s. Online zijn ook allerlei aanbieders te vinden, zoals in Facebookgroepen en Marktplaats. Ook handig om je eigen spullen te verkopen die je niet meer gebruikt, verdien je gelijk (een deel van) je uitgaven terug! Liever iets lenen dan aanschaffen? Er zijn ook allerlei platformen zoals Peerby, waarop mensen bijvoorbeeld gereedschap aanbieden.

6. Stop je kleingeld in een spaarpot

Al dat kleine geld dat je terugkrijgt bij boodschappen bijvoorbeeld, verdwijnt soms makkelijk in een broekzak of zijvakje van je tas. Als je al die muntjes zou opsparen, zou je best nog een bedrag bij elkaar kunnen verzamelen. Heb je kinderen? Dan kun je hen op deze manier meteen op een leuke manier laten kennismaken met geld.

Een appeltje voor de dorst is altijd handig om op je spaarrekening te hebben. Zo kun je bijvoorbeeld bouwen aan je ‘Happiness Buffer’!

Zorg voor een buffer

Met Internetsparen van Nationale-Nederlanden bouw je gratis aan jouw appeltje voor de dorst.

Open een gratis spaarrekening

Financieel advies op maat

Heb jij behoefte aan financieel advies? Onze adviseurs helpen je vrijblijvend op weg met een oriëntatiegesprek.

Vraag een vrijblijvend gesprek aan