Ga direct naar: inhoud

Kies niet voor meer geld, maar voor meer vrienden

De afgelopen 24 uur nam ik drie keer een taxi. Eén keer uit noodzaak, twee keer omdat ik het wel makkelijk vond. Mijn eerste afspraak vandaag was om 8.00 uur, terwijl ik pas naar bed ging om 5.00 uur – omdat ik het eerste debat tussen Donald Trump en Hillary Clinton in de Melkweg bijwoonde.

In 2012 – mijn crisisjaar – zou geen haar op mijn hoofd erover na hebben gedacht om taxi’s te nemen als er ook een fiets voor de deur staat. Ik was altijd maar bezig met geld besparen: een goedkoper internetabonnement, goedkopere zakelijke rekening... enzovoort. Nu vind ik dat als ondernemer geen slechte eigenschap, zeker niet als je een crisisjaar ervaart. Bovendien houd ik niet van verspilling. Ik groeide op in het getto van Amsterdam. Eens per jaar – als het meezat – mocht ik een nieuw kledingsetje kopen op de Albert Cuyp. Bij ons thuis hadden we het niet breed en er waren dagelijks spanningen. Lag het aan geld? Deels wel. Het is niet fijn om je ouders te zien worstelen om rond te komen. Maar eerlijk gezegd, is dat niet wat ik het meeste heb gemist in mijn jeugd. Met geld had je mij niet gelukkiger gemaakt. Wat ik ontbeerde was een arm om mijn schouders. Iemand die zei dat het wel goed zou komen. Een rolmodel waar ik op kon bouwen. Minder ruzies in het gezin.

Later ben ik die rolmodellen gaan verzamelen en kreeg ik vrienden voor het leven. Deels ook zelfstandig ondernemers, met wie ik graag verhalen uitwissel over het ondernemen. Af en toe werk ik met hen samen en hebben we veel lol. Mijn crisisjaar is al jaren voorbij. Inmiddels weet ik dat meer geld wel iets meer gelukkig maakt. Het is fijn om je niet af te hoeven vragen of je de komende maanden wel genoeg geld hebt om je huur te betalen. Maar met een basisinkomen dat alle rekeningen dekt en waarmee je ook nog een paar keer per jaar op vakantie kan, maakt nog meer geld niet nog meer gelukkig.

De Harvard Study of Adult Development volgt al 76 jaar de levens van mannen (en later ook hun vrouwen) om erachter te komen wat mensen gelukkig maakt. Wat blijkt? Goede relaties en vrienden houden ons niet alleen mentaal en fysiek gezond maar maken ons ook het meest gelukkig. En als we gelukkiger zijn, verdienen we ook iets meer geld. Dus als geluk je doel is, kies dan eerder voor meer vrienden en geliefden waar je op kunt bouwen dan voor meer geld. Dan volgt – als het goed is – vanzelf meer inkomen.

Over Alexandra Smith

Alexandra Smith is trainer, ondernemerscoach en verhaalcoach. Ze studeerde cum laude af als theaterwetenschapper en behaalde ook haar mastertitel Neerlandistiek. Na haar studies vervulde ze diverse functies bij radio en televisie. Dertien boeken, waaronder bekroonde, vonden met haar hulp hun weg naar een uitgever. Zelf schreef ze ‘Schemervlucht’ en ‘100 dagen dankbaarheid, dagboek van een zzp’er in crisistijd’. Dit boek kreeg een vervolgserie in nrc.next, maakte haar tot een van de meest gevraagde sprekers van mkb-events en ambassadeur van ZZP-Nederland.


In samenwerking met de Universiteit van Tilburg hebben we een internationaal onderzoek gedaan naar financieel gedrag onder consumenten. Aan dit onderzoek namen ruim 9.300 consumenten in 14 Europese landen deel. Aanleiding voor het onderzoek was de vraag hoe mensen zich financieel gedragen en of ze zich daarvan bewust zijn. In de praktijk blijkt bijvoorbeeld dat de mate waarin mensen het gevoel hebben dat ze controle hebben over hun financiële toekomst, niet overeenkomt met de mate waarin mensen controle hebben over hun financiële toekomst. In het verlengde van dit onderzoek schreven Alexandra Smith, Zarayda Groenhart en Jacqueline van der Vorm ieder  een column over omgaan met geld.