Ga direct naar: inhoud

Contactloos betalen

01 mei 2018

Je pincode intikken om iets af te rekenen komt steeds minder voor. Vrijwel alle Nederlandse bankpassen zijn namelijk voorzien van een zogenaamde NFC-chip waarmee je eenvoudig contactloos kunt betalen. Je houdt simpelweg het pasje tegen de betaalautomaat aan en het klusje is geklaard. Momenteel zijn al driekwart van alle pinautomaten geschikt voor contactloos betalen en in 2019 zal dat voor elk automaat het geval zijn. Veilig en snel.

En mijn pincode dan?

Je pincode is natuurlijk niet overbodig. Contactloos betalen kan alleen voor bedragen onder de € 25,- en over een gehele dag genomen mag ook niet meer dan € 50,- contactloos afgerekend worden. Wel zo veilig.

Als je dus in de ochtend met een vriend voor € 16,- in je favoriete koffiebar hebt weg gedronken en daarna voor € 20,- met z’n tweetjes op een terrasje hebt geluncht, dan moet je die € 22,- aan boodschappen bij de supermarkt met je pincode afrekenen omdat je over de dag limiet van € 50,- heen bent gegaan.

Hoe zit het met de veiligheid?

Contactloos betalen is net zo veilig als betalen met je pincode. Je betaalpas moet je namelijk heel dicht tegen de betaalautomaat aanhouden voordat deze contact maakt. Bewaar je betaalpas dus met een gerust hart in je portemonnee.

Pas verloren of gestolen?

Dat is natuurlijk erg vervelend maar omdat je niet meer dan € 50,- per dag contactloos kunt betalen, is dat gelijk het maximale risico dat je loopt. En als je na verlies of diefstal aangifte doet bij de politie en je kunt aannemelijk maken dat je de pas gewoon zorgvuldig had bewaard (dus niet losjes in de achterzak hebt gestoken), dan krijg je dit bedrag vaak nog vergoed ook. Let wel, bewaar nooit je pincode bij je betaalpas want dan loop je het risico dat iemand met minder goede bedoelingen grotere bedragen gaat opnemen of betalen. En wanneer je ontdekt dat je pas kwijt is, neem dan direct contact op met je bank om de pas te laten blokkeren.

Contactloos betalen met smartphone? Hoe zit dat?

Je smartphone is in steeds meer gevallen het enige dat je nodig hebt om contactloos te betalen. De meeste grote banken bieden deze service aan via een speciale app, vaak een ‘wallet’ genoemd, voor een (klein) bedrag per maand. Je hoeft slechts eenmalig je bankpas aan deze wallet te koppelen en je kunt met je smartphone betalen. Dezelfde limietbedragen gelden als het contactloos betalen met je normale bankpas.

Eind 2017 gebruikte al zo’n 320.000 smartphonegebruikers een dergelijke app. Momenteel kunnen in Nederlander alleen Android-toestellen gebruik maken van deze service. Applepay, het systeem voor de iPhone, is nog niet in ons land beschikbaar maar dat is slechts een kwestie van tijd.


Wil je nog meer weten?

Slim omgaan met geld

Slim omgaan met geld, wie wil dat nou niet? Wij verstrekken je daarom informatie waarmee je voor jezelf kunt bepalen hoe je nog slimmer om kunt gaan met geld.

Meer over slim omgaan met geld