Ga direct naar: inhoud

Vintage meubelfanaat Menne presenteert zijn tien beste ‘finds’

Als je het appartement van Menne Bartelsman binnenloopt, is het even knipperen met je ogen door het overweldigende wit van de vloer, wanden en plafonds, dat wordt versterkt door het zonlicht dat van alle kanten scheutig naar binnen stroomt. Het valt meteen op dat zijn huis iets bijzonders heeft: hier woont een man die de inrichting tot een kunstvorm heeft verheven.

Overal staan en hangen bijzondere dingen: op een plank aan de muur staan exotische schelpen in kleine glazen kistjes, bij een kleurige stoel staat een piepklein houten krukje dat zo scheef is dat je er nooit op zou kunnen zitten, en vanuit een grote glazen kast word je brutaal aangestaard door een parmantige opgezette witte kip in een glazen vitrine. Het hele huis is een soort modern rariteitenkabinet met smaak.

Menne is een interieurliefhebber en een enthousiaste verzamelaar van allerlei curiosa en oud meubilair. “Ik ben gek op spullen met een verhaal”, zegt hij, nadat hij een kop thee heeft ingeschonken. “Ik heb veel gereisd, en ik neem bijna altijd wel iets bijzonders mee. Ik verdenk die koopmannen er vaak ook wel van dat ze zulke spullen extra stoffig en morsig maken om het er antieker uit te laten zien, maar dat maakt eigenlijk niet echt uit. Het gaat vaak meer om het verhaal.”

Hoewel zijn huis vol staat met allerlei gekke spullen, is het toch totaal geen rommeltje. In tegendeel: het geheel straalt een enorme rust en orde uit, ondanks dat er overal wat te zien is. “Daar zijn wel een paar trucjes voor,” zegt Menne. Zo groepeert hij bijvoorbeeld voorwerpen die onderling bij elkaar passen, zoals verschillende schelpen of twee grote schedels.

Sommige van zijn pronkstukken komen uit stoffige winkeltjes in verre landen, andere kun je gewoon via een webwinkel laten thuisbezorgen. Je hoeft dus niet per se de hele wereld rond te reizen om al je kostbare, en vaak breekbare, spullen te verzamelen. En als je ze met je creditcard betaalt, zijn ze ook nog eens verzekerd. Voor ons stelde Menne daarom een lijst samen van 10 unieke meubels en attributen die je met je creditcard kunt kopen, gewoon vanuit je luie stoel. Wel zo makkelijk. En zo veilig.

De 10 tips van Menne:

1. Varkensschedel

“Dit is een varkenskop die ze in Borneo boven de deuropening hangen om geesten weg te jagen. Maar die van mij komt gewoon uit een winkeltje in Brabant hoor.”

2. Koperfolie vaas

Store without a home

In de eetkamer staat een hele reeks vazen, theepotten en glazen flesjes. “Ik gebruik ze eigenlijk nergens voor, ook die theepotten zijn puur voor de sier. Maar als je ze mooi bij elkaar zoekt kunnen ze echt een mooie uitstraling geven aan een kamer.”

3. Hangende kwallen

Aan een radiatorpijp aan het plafond hangen een drietal kwallen, lijken het. Het blijken plantjes te zijn, tot een soort kwal gemaakt door een Nederlandse kunstenaar. “Het zijn tropische plantjes die hun water uit de lucht halen. Ik sproei altijd zo’n beetje in de lucht met een plantenspuitje.”

4. Oudhollandse tegeltjes met moderne print

Story Tiles

“Ik vind die tegenstelling wel grappig, van zo’n oud ambacht met zo’n moderne afbeelding erop”.

5. Tomado rekje en servies/bestek

Hema

“Ik vind dit een prachtig kastje en het ziet eruit alsof het echt een vintage ding is, maar het komt gewoon van de HEMA. Misschien een beetje tuttig, maar dat hele servies en dat bestek komt van de Xenos. Ik vind dat stiekem juist wel leuk, dat het gewoon goedkoop is maar perfect bij elkaar past.”

6. Snijplank met gravure

Stadsplank.nl

“Deze plank is gemaakt uit een boom die voor het huis van mijn ouders heeft gestaan. Het plantjaar en het kapjaar staat ingegraveerd, samen met welk type boom het was.”

7. Blauwe vitrinekast

Raw Materials

“Deze komt volgens mij uit India. Handgemaakt. Erg mooi vind ik, dat blauwe geverfde idee, maar het kan ook snel te tuttig worden.”

8. Oude industriële lamp Jieldé

Brût

“Ik heb geluk gehad met deze: ik heb hem voor een vriendenprijsje kunnen krijgen. Het is een heel gewilde lamp, dus soms moeilijk te krijgen. Maar bij Brût hebben ze hem nog wel.”

9. Hangstoel

Sissy Boy

“Ik zit hier eigenlijk zelden in, haha! De stoel komt van de Sissy Boy, en ik heb hem met metalen kettingen aan mijn plafond gehangen.”

10. Een foto afgedrukt op een dik stuk steigerhout

Stiger Woods

“Stiger Woods, steigerhout ja. Zij drukken foto’s af op stukken steigerhout van drie centimeter dik. Prachtig voor aan de muur.”

Voor meer informatie over creditcards bezoek je de productpagina hier.

Gerelateerde artikelen