Ga direct naar: inhoud

Onze beleggingsexpert Michel gaat in op de 4 meest voorkomende redenen om niet te beleggen

15 mei 2018

In deze tijden van lage rente valt er met je spaargeld niet veel te verdienen. Wil je meer uit je spaargeld halen, dan kun je er naast sparen voor kiezen om een deel van je vermogen te beleggen. Maar voor veel mensen klinkt dat zó ingewikkeld dat ze er maar liever niet aan beginnen. En kleven er ook niet veel risico’s aan?


Om je een beeld te geven van hoe het nou echt zit met beleggen, legden we de meest gehoorde bezwaren van mensen om niet te beleggen voor aan onze beleggingsexpert Michel Engbers. Hij is directeur van het Nationale-Nederlanden Investment Office en beheert met zijn team het vermogen van tienduizenden klanten.

Barrière 1: Beleggen is veel te ingewikkeld voor mij

“Wie wil starten met beleggen, ziet misschien al snel door de bomen het bos niet meer. Zelf bepalen in welke bedrijven je investeert kost tijd en een flinke dosis ervaring. Zeker als je goed op de schommelingen van de markt wilt leren inspelen. Maar het mooie is dat je beleggen ook kunt uitbesteden. En dan wordt het opeens een heel ander verhaal.

Dankzij het internet is het bij veel banken tegenwoordig een stuk eenvoudiger geworden om het beleggen van je vermogen uit te besteden. Dat noem je vermogensbeheer. Je vraagt online een beleggingsrekening aan en geeft aan hoeveel risico je kunt en wilt lopen. Ook stel je een incasso in of je maakt zelf geld over. En binnen een paar dagen gaan de beleggingsexperts voor je aan de slag.”

Barrière 2: Ik heb vast niet genoeg geld om te kunnen beginnen met beleggen

“Veel mensen denken dat je pas kunt beleggen als je bergen geld achter de hand hebt. Vroeger was dat misschien waar: tot zo’n vijftien jaar geleden lag het startbedrag voor vermogensbeheer vaak rond de € 100.000,- of zelfs meer. Maar dankzij technologische ontwikkelingen en nieuwe beleggingsdiensten zie je dat beleggen nu veel toegankelijker is geworden en dat je ook met kleine bedragen al kunt starten. Vaak kun je al vanaf € 50,- per maand beginnen. Dit zorgt ervoor dat beleggen een interessante optie is geworden voor een grotere groep mensen.”

Barrière 3: Ik vind beleggen te risicovol. Straks is opeens al mijn geld weg

“Veel mensen denken dat beleggen gokken is, maar dat is nu juist niet zo. Als je in aandelen belegt dan word je voor een klein stukje mede-eigenaar van een bedrijf. Dat heeft niets met gokken te maken. Ik snap dat mensen bang zijn om alles kwijt te raken, maar in werkelijkheid is dat eigenlijk onmogelijk. De enige manier waarop dat kan is als letterlijk praktisch elk bedrijf ter wereld failliet gaat. Dat is natuurlijk geen realistisch scenario. Een goede vermogensbeheerder spreidt jouw geld namelijk altijd over een heleboel verschillende aandelen en obligaties, waardoor het risico al enigszins wordt verminderd.

Daarnaast geldt dat hoe langer je je geld belegt, hoe groter de kans wordt dat je er met beleggen op vooruitgaat. Een tijdsperiode van bijvoorbeeld 10 jaar is een redelijke termijn, maar langer is nog beter. Dat wil overigens niet zeggen dat je er tussentijds niet mee kunt stoppen. Dat kan altijd.’’

Barrière 4: Ik wil zelf kunnen bepalen waar ik mijn geld in beleg

“In principe beslist de vermogensbeheerder hoe jouw geld wordt geïnvesteerd, maar soms kun je wel aangeven op welke beleggingen de nadruk moet worden gelegd. Op basis van jouw voorkeuren belegt de vermogensbeheerder dan. Ook is het natuurlijk belangrijk om zeker te weten dat jouw geld niet wordt belegd in zaken waar je het op ethische gronden niet mee eens bent. Gelukkig zijn er daarvoor richtlijnen, zoals de Code Duurzaam Beleggen en de Principes voor Verantwoord Beleggen van de Verenigde Naties. Zo weet je zeker dat het geld niet wordt belegd in zaken die jij kwalijk vindt.”

Meer informatie

Ben je van vele markten thuis maar niet zo van het beleggen. Kijk dan eens naar Beheerd Beleggen om te zien hoe Nationale-Nederlanden voor jou kan beleggen om je zo te helpen met je financiële voornemens.

De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Start met Beheerd Beleggen

  • Je beleggingen uitbesteden aan onze experts
  • Aantrekkelijk rendement
  • Al vanaf € 50,- inleg per maand of vanaf € 1.000,- eenmalig
  • Dagelijks opzegbaar

Lees meer over Beheerd Beleggen

Gratis informatiepakket

Wil je meer informatie over Beheerd Beleggen van Nationale-Nederlanden? Vraag dan gratis en vrijblijvend het informatiepakket Beheerd Beleggen aan.

Vraag je informatiepakket aan