Ga direct naar: inhoud

Beleggen voor uw huis

05 oktober 2017

De regelgeving rondom hypotheken wordt steeds meer aangescherpt. Huizenkopers kunnen minder hypotheek krijgen en de hypotheekrenteaftrek wordt steeds lager. Aankomende huiseigenaren hebben meer eigen geld nodig bij het kopen van een huis. Verstandig dus om vermogen op te bouwen, bijvoorbeeld door te beleggen. Ook voor huiseigenaren kan beleggen een aantrekkelijke manier zijn om vermogen op te bouwen. Bijvoorbeeld voor (extra) aflossen op de hypotheek.

Vermogen opbouwen om een huis te kunnen kopen

Wilt u in de toekomst een andere woning kopen? De maximale hypotheek wordt lager. Dit jaar is de maximale hypotheek 101% van de waarde van de woning, vanaf 2018 daalt dat naar 100%. De bijkomende kosten, zoals kosten koper, zal u zelf op moeten brengen. Uitgaande van een woning van € 250.000,- komen deze bijkomende kosten neer op ongeveer € 11.250,-. Eigen geld is nodig om de vraagprijs en de bijkomende kosten te kunnen financieren. Een gedeelte van de hypotheekrente die u betaalt, is aftrekbaar. Elk jaar daalt deze aftrekpost. Huizenkopers krijgen dus minder terug vanuit de overheid. Vermogen opbouwen lijkt verstandig en in de toekomst zelfs noodzakelijk om stijgende woonlasten te kunnen blijven opbrengen.

Extra aflossen op uw hypotheek

Staat uw huis onder water? Verwacht u te blijven zitten met een restschuld? Door extra af te lossen kunt u de restschuld verkleinen. Bij de meeste hypotheken mag u ieder jaar 10% extra boetevrij aflossen. Hierdoor kunt u uw maandlasten verlagen, of bijvoorbeeld uw gehele hypotheek vervroegd aflossen. Extra aflossen is niet voor iedereen interessant. U kunt te maken krijgen met een boete of andere nadelige fiscale gevolgen. Bekijk hoe u kunt aflossen of vraag uw hypotheekadviseur naar de mogelijkheden. Wilt u uw hypotheek over 15 jaar volledig afgelost hebben? Of wilt u uw restschuld verkleinen? U kunt uw doel behalen door op tijd te starten met bijvoorbeeld (beheerd) beleggen.

(Deels) aflossingsvrije hypotheek: hoe lost u af bij het einde van de looptijd?

Veel Nederlanders hebben op dit moment nog steeds een geheel of gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek. Gedurende de looptijd wordt er bij deze hypotheekvorm niet afgelost. Eén derde van de Nederlanders met een aflossingsvrije hypotheek kan de hypotheek niet helemaal aflossen na de looptijd. Hierdoor blijft er een restschuld over.

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek? Bedenk dan nu hoe u deze gaat aflossen. Aflossen kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld:

  • U verkoopt uw huidige woning en lost de hypotheek af met de opbrengst van de verkoop. Houd wel in uw achterhoofd dat u een nieuwe woonruimte nodig heeft, een koop- of huurwoning.
  • U sluit een nieuwe hypotheek af, waarmee u de huidige hypotheek kunt aflossen.
  • U bouwt eigen vermogen op buiten uw hypotheek en lost hiermee uw hypotheek af. Bijvoorbeeld door uw geld te beleggen.

Waarom beleggen om de hypotheek af te lossen?

U kunt op verschillende manieren vermogen opbouwen om uw hypotheek af te lossen. U kunt natuurlijk sparen maar bij de huidige lage spaarrentes en de inflatie, verliest u koopkracht. U zult dan dus meer apart moeten zetten om hetzelfde doel te behalen. Met beleggen is de kans groter dat u op een langere termijn een hoger rendement behaalt dan bij sparen. Beleggen is in die zin de meest rendabele manier wanneer u een duidelijk doelbedrag en een doeldatum voor ogen heeft.

Beheerd Beleggen voor aflossing van uw hypotheek

Voor iedereen die zijn beleggingen liever uitbesteedt, biedt Nationale-Nederlanden Beheerd Beleggen. Dit is een vorm van vermogensbeheer waarmee u het beleggen van uw vermogen uitbesteedt. U hoeft zelf dus geen expert te zijn of er dagelijks naar om te kijken, want u besteedt uw beleggingen uit aan de beleggingsexperts van Nationale-Nederlanden. Zij beheren de beleggingen op basis van het beleggingsprofiel dat het best bij u past.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Beheerd Beleggen?

Kijk op nn.nl/beheerdbeleggen voor meer informatie of neem contact op met uw financieel adviseur.

Start met Beheerd Beleggen

  • Je beleggingen uitbesteden aan onze experts
  • Aantrekkelijk rendement
  • Al vanaf € 50,- inleg per maand of vanaf € 1.000,- eenmalig
  • Dagelijks opzegbaar

Lees meer over Beheerd Beleggen

Gratis informatiepakket

Wil je meer informatie over Beheerd Beleggen van Nationale-Nederlanden? Vraag dan gratis en vrijblijvend het informatiepakket Beheerd Beleggen aan.

Vraag je informatiepakket aan