Ga direct naar: inhoud

Beleggen is hot én vijf fabels over beleggen

06 juni 2018

Bij beleggen denk je misschien aan een 50-jarige man in pak die veel geld heeft en die dagelijks alle kranten doorspit, maar dit is al lang niet meer zo. Uit een onderzoek van Metro blijkt namelijk dat twintig procent van de jongvolwassenen tussen de 25 en 34 jaar van plan is om binnenkort te beginnen met beleggen. Ook de aanbieders van beleggen zien hun klanten onder de 35 jaar flink toenemen. Dat beleggen alleen voor grijze mannen in pak is, is dus een fabel. Zo zijn er nog meer fabels over beleggen die we graag de wereld uit helpen.


Fabel 1 - Om te beleggen moet je veel geld hebben

Dit is niet waar. Je kunt bij de meeste banken al starten met beleggen vanaf € 50,- per maand. Daarnaast kun je er ook voor kiezen eenmalig geld in te leggen. Natuurlijk kun je beter niet al je spaargeld gebruiken. Je moet er namelijk wel voor zorgen dat je je vaste lasten kunt blijven betalen en je een buffer hebt voor onvoorziene kosten. Omdat de spaarrente laag is en het rendement van beleggen over een lange periode hoger is, kan beleggen interessant zijn om extra vermogen op te bouwen.

Fabel 2 - Beleggen is net als gokken

Beleggen en gokken kun je niet met elkaar vergelijken. Beleggen betekent investeren. Je zet je geld om in iets wat waarde heeft. Die investeringen kunnen in de loop van tijd meer of minder waard worden. Onze beleggingsexperts selecteren de beleggingsfondsen waarin ze de meeste potentie zien. Met gokken kun je in één klap heel veel winnen, maar ook alles kwijt raken. Er zijn overigens wel beleggingen waarbij dit ook zo is, zoals derivaten en futures. Heb je daar geen verstand van, investeer daar dan niet in. Door je geld verstandig te beleggen en breed te spreiden, is het niet waarschijnlijk dat je alles kwijt kunt raken, mits je niet uitstapt. Zelfs na 9/11 en na ernstige financiële crises herstelden in de loop van de tijd de beurskoersen zich weer.

Fabel 3 - Beleggen is ingewikkeld

Dat hangt helemaal af van de aanpak die je kiest. Wil je zelf gaan beleggen dan kost dit inderdaad tijd en kennis. Je kunt je beleggingen ook uitbesteden aan bijvoorbeeld een bank. Dit wordt vermogensbeheer genoemd. Bij vermogensbeheer besteed je het beleggen uit aan de experts, bijvoorbeeld aan die van Nationale-Nederlanden Bank. Doordat zij jouw beleggingen beheren hoef je er zelf niet dagelijks mee bezig te zijn. De beleggingsexperts zorgen voor een optimaal beleggingsresultaat. Zo hebben mensen die niet de kennis of tijd hebben om met beleggen bezig te zijn, toch de kans om op deze manier vermogen op te bouwen.

Fabel 4 - Als je belegt moet je van alle trends op de financiële markt op de hoogte zijn

Met vermogensbeheer hoef je niet dagelijks de beurs in de gaten te houden, het financiële nieuws te lezen en op de hoogte te zijn van alle trends op de financiële markt om te kunnen beleggen. Op tijd een trend herkennen kan rendement opleveren, maar er zijn ook genoeg voorbeelden van hypes die in de jaren daarna niet meer succesvol bleken te zijn. Door beleggen uit te besteden aan de experts hoef je deze trends en hypes niet zelf op de voet te volgen en keuzes te maken.

Fabel 5 - De economie is nu niet goed om te beleggen

Het ideale moment om te starten met beleggen is moeilijk te timen en dan nog heb je geen garantie. Als je wilt beleggen, is het slim om dit te doen voor een lange termijn en dit heeft dus niet per se te maken met hoe de economie er op dit moment voorstaat. Deze kan er over twintig jaar weer helemaal anders uitzien. Het is verstandig om je inleg in de tijd te spreiden. Je legt dan bijvoorbeeld elke maand een beetje in, dus én als de beurs goed gaat én als de beurs minder gaat. Dan is er ook geen slecht instapmoment meer.

Beleggen ook een goede optie?

Met de lage spaarrente en de geringe kans om je huis gefinancierd te krijgen is het fijn om een alternatief te hebben waarmee je meer uit je geld haalt dan met sparen. Nieuwsgierig naar Beheerd Beleggen? Bekijk de mogelijkheden bij Nationale-Nederlanden.

Start met Beheerd Beleggen

  • Uw beleggingen uitbesteden aan onze experts
  • Aantrekkelijk rendement
  • Al vanaf € 50,- inleg per maand of vanaf € 1.000,- eenmalig
  • Dagelijks opzegbaar

Ontvang nu € 60,-* cadeau

Start nu met Beheerd Beleggen en je ontvangt tijdelijk € 60,-* cadeau.

* Lees de actievoorwaarden

Lees meer over Beheerd Beleggen