Ga direct naar: inhoud

Beheerd Beleggen: een kijkje achter de schermen

10 mei 2017

Beleggen kan een uitdaging zijn, maar is voor velen interessant. Met de lage rentestand is het aantrekkelijk om je geld te investeren in beleggingsfondsen die op de lange termijn meer kunnen opleveren dan de rente op je spaarrekening.

Met Beheerd Beleggen laat je onze beleggingsexperts je geld beleggen. Hoe doen zij dat eigenlijk? Wij spraken hierover met Rodney Orzeszek, senior investment manager.

Wat is jouw functie bij Nationale-Nederlanden?

Rodney: “Ik ben al sinds 1989 actief in de financiële wereld als beleggingsadviseur en vermogensbeheerder. In 1998 begon ik bij (de voorloper van) Nationale-Nederlanden. Daar was ik als vermogensbeheerder betrokken bij de ontwikkeling van onder meer Expertfund, de voorloper van Beheerd Beleggen. Mijn belangrijkste taken zijn het samen met mijn collega’s vaststellen van het beleggingsbeleid, het selecteren van kansrijke beleggingsfondsen die daarbij passen en de uitleg aan onze klanten over onze beleggingskeuzes. Dit is altijd de rode draad in mijn loopbaan geweest: de combi van klantbediening en het selecteren van interessante beleggingen.”

Bij het Investment Office werken specialisten die elke dag bezig zijn met het beleggingsbeleid. Hoe wordt binnen vermogensbeheer het beleggingsbeleid van Nationale-Nederlanden Bank bepaald?

Rodney legt uit: “Wij zijn dagelijks bezig met de invulling van ons beleggingsbeleid. Dit doorlopende proces begint met het bepalen van een macro economisch vooruitzicht. Hiervoor nemen we de verschillende regio’s in de wereld onder de loep. We kijken dan onder andere naar de ontwikkeling van de economische groei. Wat gebeurt er bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt en zit er groei in de uitgaven van consumenten? Ook kijken we naar het bedrijfsleven: neemt de winstgevendheid toe? Ook de rente is belangrijk. We kijken dan naar wat de centrale banken doen. Maar ook hoe de kapitaalrente (langer dan twee jaar) zich ontwikkelt en wat de inflatieverwachtingen zijn.


"Wij het werk, de klant het gemak."

De volgende stap is het samenstellen van de modelportefeuilles. Wat is een modelportefeuille en hoe wordt de inhoud van deze portefeuilles bepaald?

“Een modelportefeuille is een mandje beleggingsfondsen dat past bij een specifiek beleggingsprofiel. Na het analyseren van het macro economisch vooruitzicht, kijken we naar de verschillende fondsen. We selecteren wereldwijd de best beschikbare beleggingsfondsen. We voeren zowel kwantitatieve als kwalitatieve analyses uit. Bij een kwantitatieve analyse beoordelen we de beleggingen onder andere op het rendement van de afgelopen periode en met welke mate van risico dit rendement is behaald. Bij de kwalitatieve analyse bekijken we de kwaliteit en ervaring van het fundmanagement en de mate van vrijheid over het beleggingsproces van een beleggingsfonds. We hebben tijdens al deze analyses veel contact met de fundmanagers van de beleggingsfondsen, zodat we exact weten waarin we het geld voor onze klanten beleggen.”

Wereldwijd zijn er tienduizenden beleggingsfondsen beschikbaar. Hoe maak je een goede keuze tussen die verschillende fondsen?

De ruime keuze aan fondsen is allereerst een groot voordeel: “Wij kunnen alle beleggingsfondsen van relevante aanbieders selecteren. We noemen dit ‘open architectuur’. Daarnaast kunnen we kiezen uit het beste van twee werelden: actieve én passieve beleggingsfondsen. Actieve beleggingsfondsen als we denken dat een fondsmanager meerwaarde kan toevoegen door het selecteren van beleggingen binnen zijn- of haar specialisme. Of passieve beleggingsfondsen als we tegen de laagste kosten een bepaalde marktontwikkeling willen volgen.”
Rodney legt uit: “Met een geavanceerde selectietool maken we een eerste schifting tussen fondsen die wel of niet in ons beleggingsbeleid passen. Zo beleggen we alleen in beleggingsfondsen genoteerd in euro’s. Uit de groep die overblijft selecteren we vervolgens de fondsen die in verschillende beleggingscategorieën beleggen, bijvoorbeeld in opkomende landen. Vervolgens selecteren we de best presterende fondsen. Deze topfondsen worden verder geanalyseerd en daaruit wordt het fonds gekozen dat in onze ogen de beste vooruitzichten heeft en het best in onze selectie past.”
In de selectie van beleggingsfondsen is rendement het sleutelwoord, maar er wordt niet altijd gekozen voor de fondsen met het hoogste rendement. “Het gaat ons erom dat wij een goed rendement kunnen behalen bij een acceptabel risico. Juist het beperken van risico is bij selectie van beleggingsfondsen een belangrijk onderdeel”, onderstreept Rodney.


"Niet dagelijks handelen, wel dagelijks monitoren."

Vervangen jullie beleggingsfondsen of blijft de inhoud lange tijd hetzelfde?

“Maandelijks zetten we het rendement af tegen de rest van de investeringen en tegenover de benchmark. De benchmark is een onafhankelijke maatstaf waartegen het behaalde rendement getoetst wordt. Zou het (verwachte) rendement van een beleggingsfonds langere tijd achterblijven bij zijn concurrenten uit de vergelijkingsgroep (de zogenaamde peer group) of bij de benchmark, dan komt het voor vervanging in aanmerking. Maar ook als de vooruitzichten van een bepaalde beleggingscategorie minder positief zijn, kan een fonds vervangen worden. Wij kunnen de portefeuilles dus op elk moment aanpassen.”

Mensen moeten vertrouwen hebben om hun geld bij jullie te beleggen. Wat delen jullie zoal met hen?

Rodney: “Onze klanten kunnen bij ons op elk gewenst moment alles over hun portefeuille zien in hun persoonlijke online omgeving via mijn.nn of de NN App. Daarin hebben klanten altijd inzicht in de resultaten van de beleggingen. Zij zien daarin onder meer hun actuele vermogen, het rendement, de vermogensopbouw en het verwacht vermogen.”


"Geen tijd, geen interesse of geen kennis horen wij vaak als argument waarom klanten niet naar hun portefeuille omkijken."

Er zijn meerdere vormen van beleggen, waarbij het verschil vooral ligt in de uitvoer: zelf beleggen (execution only), beleggen met advies van een expert (advies) of uitbesteden aan experts (beheerd beleggen). Wat is de meerwaarde van Beheerd Beleggen van Nationale-Nederlanden als je het vergelijkt met de andere vormen?

Rodney: “De meerwaarde van Beheerd Beleggen is vooral het uitbesteden van beleggingsbeslissingen aan experts. Geen tijd, geen interesse of geen kennis horen wij vaak als argument waarom klanten niet naar hun portefeuille omkijken. Maar de wereld verandert continu en koersen bewegen dagelijks. Niet alleen de invloed van economische cijfers maar ook politieke invloeden kunnen tot grote koersschommelingen leiden. Het is daarom belangrijk om doorlopend te bepalen of beleggingen nog aansluiten bij de ontwikkelingen op de beurzen. Het credo is dan ook ‘Niet dagelijks handelen, wel dagelijks monitoren’. Beheerd Beleggen biedt het gemak dat wij dit werk uit handen nemen zodat je er zelf geen omkijken naar hebt. Een klant hoeft ons periodiek alleen maar te laten weten wat de wensen zijn en of er nog ontwikkelingen zijn - persoonlijk of financieel - waarmee wij rekening moeten houden. Wij het werk, de klant het gemak.”

Start met Beheerd Beleggen

  • Uw beleggingen uitbesteden aan onze experts
  • Aantrekkelijk rendement
  • Al vanaf € 50,- inleg per maand of vanaf € 1.000,- eenmalig
  • Dagelijks opzegbaar

Ontvang nu € 60,-* cadeau

Start nu met Beheerd Beleggen en je ontvangt tijdelijk € 60,-* cadeau.

* Lees de actievoorwaarden

Lees meer over Beheerd Beleggen