Ga direct naar inhoud

Robin (31) gaat radicaal anders met geld om dan zijn ouders

Dit artikel gaat over slim omgaan met geld binnen Financiën

Wat heb jij op financieel gebied geleerd van je ouders? Ben je net zo’n big spender als zij? Of leef je heel zuinig omdat je dat hebt meegekregen? Robin (31) gaat juist heel anders met geld om dan zijn ouders. Hij heeft nooit begrepen waarom zijn ouders zo veel uitgeven aan kleding van goedkope modeketens. Zelf is hij meer van de duurzame, maar duurdere kleding. Hij vertelt zijn verhaal.

Robin spaart voor zijn kind en kiest bewust voor duurzame producten

“Mijn vriendin en ik hebben pas ons eerste huis gekocht. We vinden het belangrijk om duurzaam en energieneutraal te wonen. Daarom willen we ons huis isoleren, sparen we voor een duurzame houten vloer en denken we na over zonnepanelen. Mijn moeder begrijpt dat niet zo goed. Zij vraagt zich af waarom we daar zoveel geld en energie in steken.

Veel en goedkoop of weinig en duurder

Mijn ouders gaan heel anders met geld om dan ik. Zij zijn van de fast fashion: vele, snelle en goedkope aankopen. Met duurzaamheid zijn ze weinig bezig. Ze kunnen bijvoorbeeld snel even iets bij een grote, goedkope keten kopen. En daarna denken: ik vind het toch niet zo leuk. Dan verzeilt het ergens achterin een kast. Zo zonde.

Ik koop minder, maar áls ik iets koop, geef ik meestal meer geld uit. Omdat ik het belangrijk vind dat spullen duurzaam zijn en van goede kwaliteit. Laatst kocht ik een wasmachine van € 1.200,- . Best duur, maar heel zuinig. En je doet er lang mee, denk ik. Kleding koop ik weinig. Als ik iets aanschaf, is het van biologisch en natuurlijk materiaal, zoals wol.

Eten kopen mijn vriendin en ik zoveel mogelijk biologisch.

Duurzame keuzes

Ik zou eerder een kast van € 500,- kopen en zeker weten dat hij lang meegaat, dan een kast van € 100,-. Ik wil weten hoe zo’n kast gemaakt is. Van welk materiaal? En door wie? Zo denk ik bij bijna alles dat ik koop.

Eten kopen mijn vriendin en ik zoveel mogelijk biologisch. We hebben een groentepakket van biologische telers en kopen veel lokale producten. Mijn ouders gaan vaak uit eten en geven daar veel geld aan uit. Ik vind dat zelf niet zo belangrijk. Zulke etentjes vind ik het geld meestal niet waard.

Spaarrekening

Ben jij door je opvoeding bewust bezig met je geld? Of juist niet? Begin in ieder geval op tijd met sparen.

Open een spaarrekening

Sparen voor pasgeboren kind

Volgens mijn moeder kon ik als kind al goed met geld omgaan. Ik had geen moeite met sparen. Thuis werd vroeger nooit zoveel over geld gesproken. Al weet ik wel dat mijn ouders genoeg geld hebben en daarnaast sparen. Of ze ook beleggen, weet ik niet.


Zelf beleg ik niet. Dat is niets voor mij. Ik houd van vastigheid en wil weten waar ik aan toe ben. Sparen doe ik wel. Voor het huis bijvoorbeeld, maar ook voor mijn zoon van twee maanden. Mijn vriendin en ik maken allebei € 20,- per maand over naar een aparte rekening. Daar staat nu al meer dan € 400,- op. We hebben uitgerekend dat hij straks een eventuele studie kan betalen met die spaarrekening.

Financiële lessen door de jaren heen

Hoewel ik nu goed nadenk over mijn geld, heb ik ook fases gehad waarin ik het wel makkelijk uitgaf. Aan het begin van de middelbare school hield ik van merkkleding. Die kocht ik van mijn kleedgeld. In mijn puberteit zette ik me af tegen mijn ouders. Ik had verschillende kleuren haar en piercings. Met geld was ik niet veel bezig. Toen ik een jaar of 18 was, ging ik vaak naar de kringloop. Dat doe ik nog steeds weleens. Kleding hergebruiken is ook duurzaam. Mijn ouders hebben niet zoveel met de kringloop.

De eerste keer dat ik biologische kaas kocht, schrok ik me kapot van het bedrag.

Als student leende ik een tijdje maximaal. Toen maakte ik echt niet altijd goede financiële keuzes. Dan had ik nog maar € 3,50 op mijn rekening staan en kocht ik bier in plaats van brood.

Sinds een jaar of zeven heb ik deze bewuste levensstijl. Ik werk als leerkracht op een vrije school, waar ook veel aandacht is voor duurzaamheid. Geleidelijk aan ben ik duurzamer gaan leven. De eerste producten die ik biologisch kocht, zoals gehakt en eieren, waren niet zoveel duurder. Maar de eerste keer dat ik biologische kaas kocht, schrok ik me kapot. Een stuk kost zo’n € 9,-. Dat heb ik er nu voor over.

Gesprekken met mijn ouders over geld

Ik ben me ervan bewust dat je geld moet hebben om zulke beslissingen te kunnen nemen. Mijn ouders hebben dat geld ook. Toch zouden ze het niet snel aan duurzame producten uitgeven. Mijn moeder vraagt weleens waarom ik dat wel doe. Dan vertel ik wat er allemaal achter het prijskaartje van een product zit. Mijn vader houdt zich er meestal buiten.

Ik heb mijn moeder ook weleens overtuigd. Ze koopt nu biologische melk. Dan stuurt ze me trots een foto van het pak in de koelkast. Dat vind ik superleuk.

Zo milieubewust als ik zullen mijn ouders niet worden. Ergens hoop ik dat mijn ouders hun geld wat vaker uitgeven aan duurzame spullen. Maar ik weet ook dat je gedrag niet zomaar verandert. Dat hoeft ook niet. Zij hechten nu eenmaal waarde aan andere dingen. Als ik ze af en toe kan overtuigen, ben ik al heel blij.”

Bio Robin

  • Naam: Robin
  • Leeftijd: 31
  • Woont in: Zutphen
  • Werkt als: leerkracht op de vrije school
  • Gezinssituatie: woont samen met zijn vriendin en een zoon van twee maanden. In de zomer van 2020 trekken ze in hun eerste koophuis.

Wat heb jij op financieel gebied geleerd van je ouders? En wat doe je juist heel anders? Wees je bewust van je financiële opvoeding en bereid je op tijd voor op je toekomst, bijvoorbeeld door te sparen. Sparen kan gemakkelijk en snel bij Nationale-Nederlanden. Het geld pas over meer dan vier jaar nodig? Dan kun je ook beleggen. Dat brengt wel kosten en risico’s met zich mee.


Wil je meer weten?

Slim omgaan met geld

Slim omgaan met geld, wie wil dat nou niet? Wij verstrekken je daarom informatie waarmee je voor jezelf kunt bepalen hoe je nog slimmer om kunt gaan met geld.