Financiële vrijheid: fantaseer jij daar ook weleens over? En wat betekent dit eigenlijk voor jou? In deze serie interviewen we verschillende Nederlanders over de vraag: wat geeft jou een financieel vrij gevoel? In de eerste aflevering spreken we Nikkie (28) van online boekhoudprogramma Paperdork.
“Zelf bepalen wat ik doe en wanneer, en niet afhankelijk zijn van fulltime werk uit loondienst. Dat is financiële vrijheid voor mij.”
“Ik hoef niet rijk te zijn, maar ik vind het belangrijk dat ik de dingen kan doen die ik leuk vind. Op een flexibele manier. Op een dag dat ik niet zo productief ben, wil ik kunnen zeggen: ik ga even wat anders doen. Lekker naar buiten, in de natuur fotograferen of creatief bezig zijn in huis. Of een verre reis maken.”
“Soms voel ik me al best financieel vrij. Ik ben begin 2020 gestopt met mijn baan in loondienst. Samen met mijn vriend ben ik in maart een eigen bedrijf begonnen. Het is hard werken, maar ik vind het geweldig. We hebben een goede financiële buffer, waar we zeker een jaar mee vooruit kunnen.
Ik vind het heerlijk dat ik niet meer gebonden ben aan vakantiedagen en zelf kan beslissen wanneer ik vakantie neem. Voor de corona-uitbraak zag ik bijvoorbeeld een goedkoop vliegticket naar Zuid-Afrika, van zo’n € 300,-. Ik hoefde aan niemand te vragen of ik wel weg kon en kon het ticket gewoon boeken. Dat geeft mij een ultiem vrij gevoel.”
Genoeg spaargeld hebben geeft Nikkie een financieel vrij gevoel. Wil jij dat ook? Bouw dan een buffer op.
“Door het ondernemen besefte ik dat ik vrijheid belangrijk vind. Zelf kunnen bepalen wat ik doe en wanneer. Tijdens mijn studie had ik al een eigen webshop. Met een vriendin verstuurde ik cadeautjes in reageerbuisjes. Een moderne vorm van flessenpost. Daarna ben ik in loondienst gegaan, maar het ondernemerschap bleef kriebelen.
Het bedrijf van mijn vriend en mij loopt goed. We hebben een nieuw en fris concept bedacht: een online boekhoudoplossing voor ondernemers. Nu investeren we nog veel. Over de omzet mogen we niet klagen, maar we keren onszelf nog geen hoge salarissen uit en werken nog lange dagen. Helemaal financieel vrij voel ik me dus nog niet. Maar we groeien snel.”
‘Ik wil werken omdat het kan, niet omdat het moet.’
“We bouwen in de eerste plaats vermogen op door te sparen. Maandelijks zetten we geld apart op een spaarrekening. En we beleggen allebei. Ik doe dat bij één beleggingsbank, mijn vriend heeft meerdere beleggingsrekeningen. We beleggen voor de lange termijn. Ik wil het geld minstens tien jaar laten staan, misschien nog wel langer.
Ik kan het geld missen en wil er niet te veel mee bezig zijn tussendoor. Waar ik het geld voor wil gebruiken weet ik nog niet, maar een flinke buffer geeft me ook dat financieel vrije gevoel.
Ook hebben we geïnvesteerd in een tiny house. We laten er eentje bouwen op een kleine camping in een bos op de Veluwe. Die willen we dan zelf verhuren. Zo zorgen we voor een extra inkomstenstroom.”
“Alles bij elkaar bouwen we op verschillende manieren vermogen op: met ons bedrijf, ons tiny house en onze beleggingen. Ik verwacht me over een paar jaar dan ook nog meer financieel vrij te voelen. Werken blijf ik zeker doen, want ons bedrijf geeft me veel energie. Maar in de ideale situatie werk ik omdat het kan, niet omdat het moet.”
Wil je later ook financieel vrij zijn? Begin op tijd met het opbouwen van een buffer door te sparen. Dat kan bij Nationale-Nederlanden. Duurt het vier jaar of langer voordat je financieel vrij wil zijn? Dan kun je ook beginnen met beleggen. Houd er wel rekening mee dat beleggen kosten en risico’s met zich meebrengt.