Ga direct naar inhoud

Zo kan de coronacrisis toch positief uitpakken voor je portemonnee

Beter met geld / Besparen op je uitgaven

De economische gevolgen van de coronacrisis zijn groot. In meerdere sectoren gaan bedrijven failliet, zitten werknemers thuis en hebben zzp’ers het zwaar. Tegelijkertijd vielen sommige kostenposten weg, toen we massaal thuisbleven. Welke mensen bespaarden in die periode juist geld? Waar bespaarden ze zoal op? En wat doen ze met dat geld? Drie consumenten vertellen.

Volgens de eerste berekeningen van het CBS gaven Nederlandse consumenten in maart 2020 6,7% minder geld uit dan in maart 2019. Dat is de grootste krimp van de binnenlandse consumptie die het CBS ooit heeft gemeten. We besteedden vooral minder geld aan duurzame goederen, kleding en diensten als restaurants, sportscholen, kappers, pretparken, voetbalwedstrijden, het openbaar vervoer en woninghuur.

Daar staat tegenover dat we meer geld uitgaven aan voedings- en genotmiddelen: zo’n 9,1% meer dan in maart 2019. Tijdens de eerste weken van de intelligente lockdown kochten we daarnaast meer elektrische apparaten. En ons energie- en watergebruik lag hoger dan een jaar eerder. Motorbrandstoffen tankten we dan weer veel minder.

Besparen of de economie een boost geven?

Op individueel niveau is besparen vaak voordelig. Je houdt geld over, waarmee je bijvoorbeeld een eventuele daling in inkomsten kunt opvangen. Of een buffer kunt opbouwen. Voor de economie zijn besparingen minder positief: door de consumptiedaling krimpt de Nederlandse economie sterk.

Misschien houd jij ook geld over, nu je het niet uitgeeft aan verre vakanties, festivals of etentjes buiten de deur. Heb jij al bedacht wat je met dat bespaarde geld gaat doen? Gebruik je het om de economie na de crisis een boost te geven? Of bewaar je het voor later? Een extra pensioenpotje komt straks misschien goed van pas. Wij vroegen drie mensen waar ze de afgelopen maanden op bespaard hebben en wat ze met dat geld gaan doen.

Journalist Lisanne Wieringa (29) loste een deel van haar studieschuld af

“Ik bespaarde door de coronamaatregelen zo’n € 600,- per maand. Voor de coronacrisis werkte ik in Hoofddorp. Van maandag tot vrijdag huurde ik daar een kamer. In het weekend sliep ik bij mijn vriend in Groningen. Nu werk ik al zo’n drie maanden vanuit huis, in Groningen. Ik heb de huur van mijn kamer in Hoofddorp opgezegd en kreeg de borg terug.

Door het thuiswerken bespaar ik nu € 70,- per maand aan treinkosten. Normaal gesproken kocht ik elke dag een koffie to go, broodje of snack op het station. Dat kostte me zo’n € 13,- per week, schat ik. Ook in de kantine op mijn werk kocht ik vaak mijn lunch.

Ik heb de smaak van het besparen te pakken.

De ene na de andere rekening op de mat

Voor de coronacrisis ging ik ongeveer twee keer per maand naar een concert of het theater. En ik dronk vaak wat met vrienden in de stad. Op dat soort uitjes bespaarde ik de afgelopen tijd. Daarnaast had ik in mei een treinreis van een week gepland door Centraal-Europa. Ik had losse treintickets gekocht. Die heb ik geannuleerd. Daar kreeg ik € 412,- van terug. Ook de geboekte Airbnb’s kon ik nog annuleren.

Met het bespaarde geld heb ik in één keer € 1.000,- extra afgelost op mijn studielening. Dat voelde heel lekker.

Normaal kost dat me wel vijf of zes maanden. Ik heb de smaak van het besparen te pakken. Ik heb nu ook een plan gemaakt om mijn lening binnen twee jaar af te lossen.

Voor de coronacrisis lekte veel geld ongemerkt weg. Vooral de snacks op het station en broodjes in de kantine zijn onnodig, merk ik nu. Waarom smeer ik niet gewoon mijn eigen brood? Vanaf nu ga ik dat doen. Stiekem scheelt dat best veel geld.”

Sparen bij Nationale-Nederlanden

Houd je net als Lisanne geld over door de coronacrisis? En heb je het nú niet nodig? Bouw dan een financiële buffer op! Begin nu met sparen bij Nationale-Nederlanden.

Bekijk de spaarmogelijkheden

Trainer en coach Caroline Kwint-Schenk (41) wil financiële vrijheid en een huis in Zuid-Afrika

“Als gezin bespaarden we zo’n € 600,- per maand. We keken altijd al kritisch naar onze uitgaven. Bij elke uitgave vraag ik me af: word ik hier gelukkiger van? Het antwoord bij nieuwe kleding is vaker ‘nee’ dan ‘ja’. Aan vakanties geef ik alsnog relatief veel geld uit. Maar sinds de coronacrisis gaat geld besparen wel heel makkelijk.

We rijden bijna niet meer met de auto. Van een tank per week zijn we naar een tank per zes weken gegaan. Daarnaast besparen we geld op de sportschool. En op de oppas, omdat we minder vaak de deur uitgaan. Onze vrienden wonen door het hele land. Normaal pakten we iedere week wel een terrasje. De afgelopen tijd borrelden we digitaal met een eigen wijntje en bakje chips.

Van eten laten bezorgen ben ik niet zo’n fan. Eten uit bakjes is niets voor mij. Picknicken
doen we wel weer meer. Dat is ook een stuk goedkoper.

We willen zelf bepalen wanneer we stoppen met werken.

Deze zomer zouden we eigenlijk naar Vietnam gaan. De tickets waren al geboekt. De kans
is klein dat die reis nog doorgaat. Heel jammer. In mei zijn we een paar dagen naar
Zeeland geweest. Dat beviel verrassend goed. Op de camping was het lekker rustig.

Het bespaarde geld beleggen mijn man en ik. Dat deden we al, maar nu hebben we de inleg
verhoogd. Ons doel is om binnen twaalf jaar financieel vrij te zijn. Hoewel we ons werk
nog heel leuk vinden, streven we ernaar te kunnen stoppen met werken wanneer we daar
zelf aan toe zijn. We willen niet meer afhankelijk zijn van inkomens of pensioenen. Ook
willen we een tweede huis in Zuid-Afrika kopen. En daar uiteindelijk een paar maanden
per jaar wonen. Met dat idee in gedachten vind ik besparen niet zo moeilijk!”

Functioneel beheerder Freek van Velzen (32) hoopt een huis te kopen

“Ik bespaar vooral op uitjes: uit eten, naar de kroeg en weekendjes weg. Daarnaast zouden mijn vriendin en ik een paar weken naar Duitsland gaan. Die vakantie hebben we geannuleerd. Het geld is teruggestort.

Verder koop ik minder kleding. Waarom zou je iets nieuws dragen als je thuiswerkt? Normaal ging ik zo’n drie tot vijf dagen per week met de trein. Op het station kocht ik vaak koffie en soms wat lekkers erbij. Op die kosten bespaar ik nu ook.

Je hebt soms niet door wat je uitgeeft.

Al met al bespaar ik nu zo’n € 300,- tot € 400,- per maand. Wel geef ik meer geld uit aan
boodschappen. Het geld dat we besparen, gebruiken mijn vriendin en ik om te sparen en
beleggen voor een koophuis in Utrecht. Daarnaast overwegen we een auto te kopen, omdat
reizen met de trein toch lastig blijft de komende tijd. Vóór de coronacrisis stortten we
allebei zo’n € 200,- op onze spaar- en beleggingsrekeningen. Nu hebben we dat bedrag
verdubbeld.

Ik stond best te kijken van het bedrag dat ik sinds de coronacrisis bespaar. Vaak heb je
niet eens door wat je uitgeeft aan leuke dingen. Als we straks in het Nieuwe Normaal zijn,
wil ik sommige besparingen voortzetten. Structureel minder kleding kopen bijvoorbeeld.
En niet meer zoveel snacks en koffies kopen tussendoor. Dat is meer gemak dan noodzaak.
Ik kan ook gewoon zelf eten en drinken meenemen als ik de deur uitga."

De afgelopen tijd zaten we massaal thuis. Daardoor vielen sommige kosten weg. Dat geld kun je uitgeven aan iets anders, maar ook opzijzetten. Zo bouw je een kleine buffer op voor later. En kun je straks dat droomhuis misschien wel kopen. Of eerder stoppen met werken. Bij Nationale-Nederlanden open je gratis, snel en eenvoudig een spaarrekening. Heb je het geld pas over meer dan vier jaar nodig? Dan is beleggen ook een optie. Wees je wel bewust van de kosten en risico’s van beleggen.


Wil je meer weten?