Ga direct naar inhoud

Verhuisplannen?

  • Doorloop het financiële stappenplan
  • In 10 stappen van oriënteren naar verhuizen
  • Weet waar je aan moet denken en houd het overzicht

Financiële stappenplan verhuizen

Of je nu voor het eerst een huis gaat kopen of wilt verhuizen naar een andere koopwoning: bij een verhuizing komt veel kijken. Met ons financiële stappenplan bekijk je stap voor stap wat je kunt verwachten.

Stap 1: Bepaal de mogelijkheden. In welke prijsklasse kun je kopen?

Voordat je op zoek gaat naar een koopwoning moet je weten in welke prijsklasse je kunt kopen. Wat zijn je financiële mogelijkheden?

Heb je al een koopwoning? Laat deze dan taxeren zodat je de waarde weet. Zo bepaal je of je met de verkoop van dit huis je hypotheek kunt aflossen. Is de woning minder waard dan het hypotheekbedrag? Dan blijf je mogelijk met een restschuld zitten. Dit kan gevolgen hebben voor je nieuwe hypotheek: je kunt minder lenen. Een overwaarde, als je huis meer waard is dan je hypotheek, biedt juist extra mogelijkheden.

Houd er bij het kopen van een huis ook rekening mee dat je eigen geld nodig hebt voor de financiering van bijkomende kosten, zoals de kosten koper. Een deel van die kosten mag je aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting.

Bereken zelf je maximale hypotheek

Stap 2: Een koophuis zoeken

Weet je wat je kunt en wilt uitgeven? Dan kun je op huizenjacht! Geef een zoekopdracht aan een makelaar of ga zelf op zoek via huizensites als Funda.nl.

Koop je een nieuwbouwhuis of wil je gaan verbouwen? Houd dan rekening met de extra verbouwingskosten. Die kun je via je hypotheek financieren met een bouwdepot.

Maar ook met een persoonlijke lening kun je geld lenen voor een verbouwing. En als je de lening aantoonbaar (met nota’s) gebruikt voor die verbouwing van je huis, dan mag je de rente aftrekken van het belastbaar inkomen.

Als je al een huis en hypotheek hebt, zijn er diverse zaken waar je over na wilt en moet denken. Wil je de huidige woning verkocht hebben voordat je een nieuw huis koopt? En wat wil je straks met je oude hypotheek doen? Lees meer over deze en andere afwegingen rondom het kopen van een ander huis. De hypotheekadviseur helpt je te bepalen wat voor jou de beste oplossing is.

Het is slim om je in deze fase alvast te oriënteren op een nieuwe hypotheek en hypotheekaanbieder. Een hypotheekadviseur kan je hierbij adviseren en begeleiden.

Maak een afspraak

Stap 3: Woning verkopen

Als je al een koopwoning hebt, kun je dubbele lasten voorkomen door deze woning te verkopen voordat je een ander huis koopt. Je kunt dit zelf regelen of een makelaar vragen dit voor je te doen.

Ben je het eens geworden over een verkoopprijs en opleverdatum? Dan teken je samen met de koper een voorlopig koopcontract. Daarna ga je langs bij de notaris. Die zorgt ervoor dat de eigendomsoverdracht volgens de regels verloopt en de stukken getekend worden. Lees meer over de rol van de notaris.

Let op: de koper heeft nog drie dagen bedenktijd na het ondertekenen van het voorlopig koopcontract. Hij kan dan nog, zonder opgaaf van reden, onder de koop uit.

Bekijk waar je allemaal op moet letten bij het verkopen van je huis

Stap 4: Onderhandelen en voorlopig koopcontract tekenen

Je eigen huis verkocht en het huis van je dromen gevonden? Dan kun je een bod doen. Denk van tevoren goed na over wat je maximaal wilt betalen. Je kunt eventueel de makelaar de onderhandelingen laten doen.

Houd bij het onderhandelen ook de ontbindende voorwaarden in het oog. Lees meer over ontbindende voorwaarden en hoe je deze het beste inzet. Andere belangrijke zaken bij het onderhandelen zijn de gewenste opleverdatum, notariskeuze en de geldigheidsduur van het bod.

Ben je het eens geworden over de aankoopprijs? Dan teken je, samen met de verkoper, een voorlopig koopcontract. De ontbindende voorwaarden staan hier ook in. Na het tekenen heb je nog drie dagen bedenktijd. Je kunt dan nog, zonder opgaaf van reden, onder de koop uit.

Slim bieden op een huis

Stap 5: Overbruggingskrediet regelen (optioneel)

Wil je een nieuw huis kopen maar is je huidige woning nog niet verkocht of overgedragen? Dan kun je de eventuele overwaarde van je woning gebruiken om je nieuwe woning te financieren. Dit doe je door een overbruggingskrediet af te sluiten. Hiermee kun je over (een deel van) de overwaarde beschikken. De bank schiet dit bedrag dan voor. De eventuele overwaarde wordt bepaald door een taxatierapport.

Wat is een Overbruggingskrediet?

Stap 6: Hypotheek aanvragen via de hypotheekadviseur

Na het tekenen van het koopcontract vraag je de hypotheek, en eventueel het Overbruggingskrediet, aan. Een hypotheekadviseur helpt je bij het vinden en afsluiten van de hypotheek die het beste bij jou past.

Houd er rekening mee dat het aanvragen van een hypotheek tijd kost. Zorg dus dat je tijdig in gesprek gaat met jouw adviseur om alles goed te kunnen regelen.

Handig: als je een hypotheek afsluit bij Nationale-Nederlanden volg je de status van je aanvraag gemakkelijk online via Mijn Hypotheekaanvraag.

Bij het afsluiten van een hypotheek moet je ook een aantal verzekeringen afsluiten, zoals een opstalverzekering en eventueel ook een overlijdensrisicoverzekering. Let erop dat het afsluiten van zo’n verzekering even kan duren, bijvoorbeeld omdat je een medische keuring nodig hebt. Bekijk daarom op tijd welke verzekeringen je af moet sluiten.

Een hypotheek bij Nationale-Nederlanden sluit je af via een van onze adviseurs, óf via een onafhankelijk adviseur bij jou in de buurt.

Maak een afspraak

Stap 7: Tekenen offerte

Is je hypotheekaanvraag akkoord? Dan ontvang je van ons een Rentevoorstel via je adviseur en in Mijn Hypotheekaanvraag. In dit voorstel staat onder andere de hypotheeksom, rentevaste periode, hoogte van de rente en het bruto maandbedrag. Ook vind je hierin welke aanvullende informatie en documenten je nog moet aanleveren om een hypotheekofferte te ontvangen. Denk hierbij aan een loonstrook, taxatierapport en werkgeversverklaring. Je levert deze documenten via je adviseur aan.

Als alle documenten zijn goedgekeurd ontvang je de hypotheekofferte. Na ondertekening stuur je deze terug naar de hypotheekaanbieder.

Status van je hypotheekaanvraag

Stap 8: Verzekeringen afsluiten

Voordat je naar de notaris gaat en officieel de eigenaar wordt van de woning, moet je een opstalverzekering afgesloten hebben.

Daarnaast is het verstandig een aantal andere verzekeringen af te sluiten, zoals een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Al deze verzekeringen kun je bij Nationale-Nederlanden afsluiten.

Bekijk welke verzekeringen wij aanbieden

Stap 9: Op naar de notaris

Om de hypotheek definitief te maken en écht eigenaar te worden van de woning, ga je langs bij de notaris.

De notaris regelt de juridische en financiële overdracht van je woning. Hij zorgt er dus ook voor dat de verkoper zijn geld krijgt. De hypotheekverstrekker stort het hypotheekbedrag op tijd op de rekening van de notaris. Je doet hetzelfde voor het eigen geld dat je inbrengt. Hiervoor krijg je vóór het passeren van de hypotheek een notariële afrekening. Na het tekenen van de hypotheekakte en transportakte (akte van overdracht) ben je officieel eigenaar van de woning. Je hypotheek is rond!

Heb je een hypotheek afgesloten bij Nationale-Nederlanden? Dan kun je deze altijd online inzien en beheren via mijn.nn.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een notaris

Bekijk ook de video over het bezoek aan de notaris bij het kopen van een bestaande woning:

Koop je een nieuwbouwhuis? Dan ziet de rol van de notaris er nét even anders uit:

Stap 10: Verhuizen maar!

Tijd om te verhuizen! Gebruik onze handige checklist verhuizen zodat je niets vergeet. Laat de verhuizing nog op zich wachten omdat je gaat verbouwen óf omdat je huis nog gebouwd wordt? Hier vind je relevante informatie over verbouwen en nieuwbouw:

Maak je eigen verhuischecklist

Bij een verhuizing komt veel kijken. Met een goede voorbereiding kom je een heel eind. Maak daarom je eigen verhuischecklist. Zo heb je alle belangrijke zaken waar je aan moet denken overzichtelijk bij elkaar.

Service en Contact

We kunnen je op verschillende manieren helpen.

Heb je een vraag?

Regel het eenvoudig zelf of neem contact met ons op.

Naar Service en Contact

Wil je advies?

Met een onafhankelijk adviseur kijk je samen naar welk product bij je past.

Vind je adviseur